Mézhamisítási botrány: ezt a levelet küldték Zsigónak

agrarszektor.hu
Minden nem Magyarországról származó méztételre ki kellene terjeszteni azt az adatszolgáltatási kötelezettséget, amelyet az országos főállatorvos eddig a harmadik országokból, vagyis az unión kívülről érkező termékeknél rendelt el - szorgalmazza a Magyar Mézkereskedők és Csomagolók Egyesülete. Az Európai Bizottság legfrissebb vizsgálatai is igazolták, hogy az uniós piacon nagyon sok a hamis méz.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Levélben szorgalmazta a mézpiaci adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztését Zsigó Róbertnél, az agrártárca államtitkáránál a Magyar Mézkereskedők és Csomagolók Egyesülete. A szervezet szerint a szabályozáson a továbbra is meglévő piaci kockázatok miatt kellene változtatni.

Bognár Lajos országos főállatorvos korábban már elrendelte az adatszolgáltatási kötelezettséget a harmadik országi importból származó méztételeknél, de az előírást a mézkereskedők egyesülete szerint ki kellene terjeszteni minden olyan termékre is, amely nem Magyarországról származik, vagyis más uniós tagállamokból érkezik ide. Emellett a mézcsomagoló üzemeket nem csak a létesítményeket elhagyó mézeknél, hanem más élelmiszereknél is adatszolgáltatásra kellene kötelezni - javasolja az egyesület.

A szabályozási változtatásokra azért lenne szükség, mert a tapasztalatok szerint a tagállamokon keresztül érkező méztételek ellenőrzése nem kielégítő, illetve a belföldi és az uniós kereskedelmi forgalomban kapható cukorszirupokat és méhtakarmányokat egyre nagyobb mértékben keverik a mézekhez, illetve etetik üzemszerűen a méhekkel. A visszásságokra az Európai Bizottság rendkívüli vizsgálatainak első eredményei is rávilágítottak, amelyek szerint csaknem minden harmadik importméz hamisítvány, és az uniós forgalomban lévő termékeknél is sok a visszaélés.

A Magyar Mézkereskedők és Csomagolók Egyesülete ezt a levelet írta Zsigó Róbertnek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?