2017. január 23. hétfő Zelma, Rajmund

Hírek - Állattenyésztés

Rendkívüli helyzet: máris 6 milliárdos kár a madárinfluenza miatt

Már több mint 6,5 milliárd forintos kárt okozott ágazati számítások szerint a madárinfluenza a hazai baromfiszektorban. A piaci szereplők remélik, hogy az állatok kötelező leölése miatti kártalanításon felül is állami támogatásokat kaphatnak.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Az ágazati felmérések azt mutatják, hogy máris meghaladják a 6,5 milliárd forintot a madárinfluenza miatt keletkezett károk – mondta a Világgazdaságnak Bárány László, a Master Good cégcsoport elnök-tulajdonosa. A piaci szereplők abban bíznak, hogy azz állatok kötelező levágása miatti kártalanításon felül a baromfitermelők, a tenyésztők és az exportáló feldolgozók is kormányzati támogatásokat kaphatnak.

MTI-fotó: Ujvári Sándor

Azok az üzemek is kárenyhítő támogatást szeretnének, amelyek akár 3-5 hónapig a szokásos vágómennyiség 20-40 százalékát tudják csupán feldolgozni. Ezeknek a vállalkozásoknak Bárány László szerint bérkompenzációt kellene nyújtani. Az alapanyaghiány miatt különösen súlyos helyzet alakult ki a víziszárnyas-feldolgozásban, ahol az érintett vágóüzemekben 2400-2500-an dolgoznak.

A piaci szereplők törvényben nem szabályozott esetleges kártalanításáról még zajlanak a tárgyalások a Baromfi Termék Tanáccsal – közölte a lappal a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint eddig több mint kétszáz állattartó helyen számolták fel az állományt, amelyeken több mint 2,4 millió állatot tartottak. A madárinfluenza-járvány eddigi közvetlen költségei meghaladják a 3,3 milliárd forintot, amelyből az állattartók kártalanítása több mint 2,7 milliárd forintot tesz ki.


 

Címlapon, most

Lázár megmondta: fizet a kincstár, mint a katonatiszt

Minden egy kézben (x)

Android és iOS operációs rendszerre is letölthetõ mobilalkalmazás

Kezdődik a nagy verseny: összecsapnak a mesterszakácsok

A magyar alapanyagokért és borokért is szurkolhatunk a Bocuse d'Or döntőjében.

Rendkívüli intézkedést kérünk Brüsszeltől a madárinfluenza miatt

Válságtámogatással enyhítenénk a gazdasági károkat.

Már munkahelyeket veszélyeztet a madárinfluenza

Létszámleépítések jöhetnek.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ