Riasztás: gyorsan terjed a legújabb szarvasmarha-betegség

MTI
Riasztó gyorsasággal terjed a bőrcsomósodáskór a szarvasmarhák között, a betegség az elmúlt hetekben elérte Szerbiát, Albániát és Montenegrót is és akár Magyarországon is megjelenhet - hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) annak kapcsán, hogy hétfőn Belgrádban találkozik állategészségügyi szakértők egy nemzetközi csoportja.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Magyarország támogatásával megvalósuló találkozón Közép-Európában és a Balkánon a területet érintő jelenleg hatályos szabályozást és intézkedéseket tekintik át, kiemelve a szarvasmarhákat veszélyeztető bőrcsomósodáskórt.

Andriy Rozstalnyy, a FAO állattenyésztési és -egészségügyi szakértője a közlemény szerint elmondta, tavaly év végén jelent meg a betegség Görögországban, azóta már Bulgáriából és Macedóniából is jelentettek kitörést. Hozzátette, az eddigi hozzáállás nem hozott eredményt a vírus megállításában.


A bőrcsomósodáskór, az állat bőrén okozott látványos elváltozásokról ismerhető fel. Legyek és szúnyogok által terjed, aminek a nyári meleg időszak különösen kedvez.

A gazdáknak a termeléskiesés, csökkenő tejhozam, sterilitás miatt jelentős anyagi kárral jár, de a vírus szövődményei az állat pusztulását is okozhatják - írták.


A szervezet szerint ha a helyzet nem javul, az egyelőre nem érintett, főleg szomszédos vagy kereskedelmi kapcsolatban lévő országokban is megjelenhet a betegség, például Romániában, Bosznia-Hercegovinában vagy Magyarországon.

Becslések szerint már több mint 5 millió szarvasmarha van közvetlenül kitéve a fertőzésveszélynek - figyelmeztet a FAO.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?