Takarmányozás és innováció: a cél az importfüggetlenség

agrarszektor.hu
A takarmányokat érintő innovációs lehetőségekre és a gazdákkal együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt, a Copa-Cogeca alelnöke az Európai Takarmánygyártók Szövetségének brüsszeli konferenciáján.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A takarmányipar innovációs lehetőségeiről tartottak konferenciát június 9-én Brüsszelben, az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (a FEFANA és a FEFAC) rendezésében. Kis Miklós Zsolt, a Copa-Cogeca - az európai gazdák és szövetkezetek érdekképviseleti szervezete - és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke az unió mezőgazdaságának versenyképességi kulcstényezőiről tartott előadást. Ennek keretében felhívta a figyelmet a takarmányokat érintő innovációs lehetőségekre és a gazdákkal együttműködés fontosságára.

Mint fogalmazott, az európai mezőgazdaságnak a jövőben is komoly kihívásokkal kell szembenéznie, köztük a - túlnépesedésből adódó - növekvő kereslettel az állati eredetű élelmiszerek iránt. További ilyen kihívások a globalizáció okozta változások a fogyasztási szokások területén, ami szintén az állati takarmányban használandó növényi fehérje iránti keresletnövekedéshez vezet. Az Európai Unió pedig e téren rendkívüli mértékben függ az importtól, hiszen az állati takarmányhoz szükséges szójaliszt 70 százalékát Dél-Amerikából importálja.

Kiemelten fontos, hogy mindezen kockázatokra milyen lépéseket tervezünk és teszünk - hangsúlyozta Kis Miklós Zsolt. Elmondta: a kutatási igények összehangolása és gyakorlati alkalmazása miatt szoros kapcsolatot kell tartani a gazdákkal, be kell vonni őket az elképzelések kidolgozásától az azok megvalósításáig tartó folyamatba. Ebben fontos szerep hárul a tanácsadási szolgáltatásokra, a képzésre és a pénzügyi támogatásokra is. Továbbá javítani kell a termelékenységet, és fokozni a gazdák alkalmazkodó-képességét a piaci jelzésekhez és a fogyasztói elvárásokhoz.

Az alelnök kiemelte a körkörös gazdaság koncepciójának fontosságát, amelyben kulcsfontosságú az állati és növényi eredetű melléktermékek takarmányozási célú felhasználása. Emellett a gazdák már komoly erőfeszítéseket tesznek az élelmiszerpazarlás ellen is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabad elfelejteni: a takarmányhasználat hatékonyságának javítása mellett középpontban kell maradnia a biztonságnak.

Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta, hogy "együtt gondolkozásra" van szükség, az innováció befogadásához az érintett szereplők közötti bizalom elengedhetetlen. Jelenleg az innováció sokkal gyorsabb ütemben fejlődik, mint a gazdák és a társadalom befogadási képessége, ezért nagyon fontos ebben a folyamatban a megfelelő egyensúly megtalálása.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?