Több százmilliós forgalom egy hektáron: lisztkukac és társai

Agrárszektor
A terraristák és a horgászok örömére magyar rovartenyésztők is akadnak, akik futárszolgálatukkal házhoz viszik a kaméleonok, madárpókok és egyéb kedvencek táplálékát, vagy a kész csalit.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

250 milliós forgalmat bonyolít le Heves megyei Gyöngyöstarján határában az Agro-Multifood Kft. Hat fűtött csarnokban folyik a lisztbogarak és giliszták tenyésztése. Az adózott eredményük 2016-ban több mint 8 millió forint volt, ehhez mintegy másfél hektárt igényelnek a termőföldből. Télen-nyáron 40 embernek biztosítanak munkát ebben a szegénynek mondható régióban. A vállalkozást három holland üzletember alapította 1995-ben. Termékeik hobbiállat-eledelként és csaliként Hollandiában, Franciaországban, Belgiumban és Németországban találnak vevőre.

A magyar tulajdonú Bugs World sokkal fiatalabb vállalkozás. Közvetlenül a hazai hobbiállat-tartókat szolgálja ki:

egyetlen nap alatt vállalják a megrendelt lárvák, bogarak leszállítását.

Csótányok, szöcskék, sáskák, lepkék hernyói, bogarak és legyek szerepelnek a kínálatukban, összesen 17 faj. Tiszakécske mellett, két hektáron foglalkoznak rovarok tenyésztésével. A padlófűtött csarnok több termében a különféle fajoknak eltérő hőmérsékleti és fényviszonyokat állítanak be.

A legtöbb gondoskodást a sáskák igénylik. Övék a legvilágosabb terem, és 40-45 fokos meleget élveznek. Még télen is biztosítani kell számukra a friss füvet, ami a mi klímánkon megnehezíti a tenyésztésüket. A tücskök már beérik 35 fokkal. A lisztkukacok ehhez képest igénytelenek, 60 fokos pára mellett 26-28 fokos melegben tenyésznek, és nagyjából egy hónap alatt a lárvából bogárra fejlődnek, majd ismét petét raknak.

Az egyes fajok tartási nehézségeit jól tükrözi az alábbi táblázat, melyben a kiskereskedelmi áruk szerepel:

  • fekete tücsök 1000 db, minden méret       1200 Ft
  • keleti vándorsáska 50 db, kisméretű         1450 Ft
  • argentin csótány 50 db, kisméretű             1000 Ft
  • katonalégy-árva 200 db, nagy méretű       1000 Ft
  • gyászbogárlárva 100 db, kisméretű             700 Ft
  • lisztkukac 400 db, normál méretű                500 Ft

A fenti fajok fehérjetartalma 18 és 33% között ingadozik, a legtáplálóbbak a csótányok. A tiszakécskei kéthektáros farmon 10 ember csak a rovarok körül tevékenykedik, de a csomagolás és szállítás is igénybe vesz néhány dolgozót. Külföldi források (Alimentation animale, 2018.) egy

3000 négyzetméteres csarnokkal javasolják egy "bogaras" vállalkozás indítását.

A technológia egyes elemei szakmai titkot képeznek, a magyar vállalkozás tulajdonosai csak annyit árultak el az agrárszektor.hu-nak, hogy külföldön gyűjtött és saját tapasztalat alapján dolgoznak. Azt azonban így is tudni lehet, hogy a rovarok takarmánya javarészt gabonaipari vagy egyéb melléktermék, pl. búzakorpa, selejtrépa, amihez egyéb összetevőket adnak. A takarmányt általában közvetlenül a lárvákhoz keverik egy tálcán, az etetés naponta történik.

Ha nem állateledel lesz…

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élelmiszeripari feldolgozásra érett kort a fajok többsége 30 és 90 napos kor között éri el. Ekkor következik a gőzölés, ami pillanatok alatt elpusztítja a rovart, majd a préselés, centrifugálás, szárítás, csomagolás. A végtermék általában rostban és zsírban gazdag liszt, kiegyenlített aminosav-összetétellel és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olajjal. Jelenleg a rovaripari termelőket uniós szinten egy non-profit érdekvédelmi szervezet, az International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF) képviseli, amely kb. 40 kisebb-nagyobb céget tömörít magában. A szervezet segíti a termelőket az engedélyeztetési kérelmek benyújtásában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?