Tojásbotrány: Mészáros Lőrinc cége is aláírta a nyilatkozatot

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester tojástermelő cége, a székesfehérvári Aranykorona Zrt. is aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben a hazai tojáspiaci vállalkozások deklarálják, hogy saját gazdaságaikban és üzemeikben nem használnak emberi egészségre ártalmas, fipronil alapú rovarirtó szereket és alapanyagokat. A nyilatkozatot - amelyet a Baromfi Termék Tanács hozott nyilvánosságra - mostanáig 51 egyéni vállalkozó/termelő, illetve cég írta alá.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A székesfehérvári Aranykorona Zrt. is szerepel azon tojáspiaci szereplők között, amelyek nyilatkozat aláírásával deklarálták az országos főállatorvos számára, hogy állatállományaikban nem használnak fipronilos rovarirtó szereket, illetve feldolgozott tojásalapanyagaikat fipronil mentes telepekről szerzik be. Az Aranykorona Zrt. Mészáros Lőrinc tulajdonában van, igazgatóságának elnöke pedig a felcsúti polgármester lánya, Mészáros Beatrix.

A tojáságazat szereplői azután döntöttek a nyilatkozat aláírása mellett, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatain kiderült: a Nyugat-Európából indult tojásszennyezési botránynak magyarországi vonatkozásai is vannak, mivel egyes ellenőrzött hazai tojástételekben - határérték feletti mennyiségben - szintén kimutatható volt az emberi egészségre ártalmas, ezért a haszonállattartásban tiltott fipronil.

A hazai tojáspiaci vállalkozások szerint ugyanakkor az ágazati szereplőkre nem jellemző, hogy fipronilt használnának, ezért kívánták nyilatkozatban is deklarálni fipronil mentességüket. A nyilatkozatokat tartalmazó listát a baromfipiaci szereplőket tömörítő Baromfi Termék Tanács hozza nyilvánosságra, illetve frissíti saját honlapján. A dokumentumot eddig 51 egyéni és társas vállalkozás írta alá.

A Nébih az európai tojásszennyezési ügy kirobbanása óta folyamatosan ellenőrzi a hazai tojástermékeket. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pedig a napokban az importból származó baromfihúsok vizsgálatát is elrendelte, mert fennáll a gyanú, hogy a betiltott rovarirtó szer egyes nyugat-európai hústermékekben is jelen lehet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?