2017. február 28. kedd Elemér

Hírek - Állattenyésztés

Tovább mélyül a válság: tüntetnek a tejtermelők

Tüntetnek francia tejtermelők a Lactalis tejfeldolgozó óriásvállalat ellen, mert az állattartók szerint a cég keveset fizetne a felvásárolt tejért. Az újabb demonstrációk is az uniós tejpiac válságára utgalnak.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Eredménytelenül zárultak a tárgyalások a világ legnagyobb tejtermékgyártó vállalata, a francia Lactalis csoport és a felvásárlási árak emelését követelő tejtermelők között péntek hajnalban – írja a napi.hu. Feldühödött termelők százai tüntettek az északnyugat-franciaországi Laval városban, a vállalat székháza előtt.

A feszültséget az váltotta ki, hogy a termelők szerint a Lactalis keveset fizetne a felvásárolt tejárt. A termelők ezer literenként 290 eurós átlagárat követelnek az idei évre, míg a családi tulajdonban álló francia vállalat nemrég 265 eurós ajánlatot tett.

Mint ismert, az uniós tejpiac hónapok óta válságban van, elsősorban a termelést korlátozó tejkvóták eltörlése, illetve az ebből is fakadó túltermelés miatt. Az utóbbi időszakban magyar tejtermelők is több demonstrációt tartottak. Magyarországon a Lactalis a tiszafüredi Kuntej Zrt. tulajdonosaként van jelen a tejiparban.


 

Címlapon, most

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ