Úgy látják, nem fenyeget többé a pestis

agrarszektor.hu
Tizenhárom évi embargó után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba. A román cégeket a korábbi sertéspestis, illetve a betegség elleni oltások miatt tiltották ki az exportból.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter szerint az EB Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottsága határozata 15 napon belül megjelenik az unió hivatalos lapjában, így az érintett romániai húsipari vállalatok várhatóan októbertől kezdhetik újra a kivitelt nemcsak az uniós piacra, hanem harmadik országokba is. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

A román tenyésztők viszont azt hangoztatják, hogy a sertéspestist már nyolc éve felszámolták az országban, az unió mégsem oldatta fel eddig exporttilalmat, ami évente 40 millió eurós veszteséget okoz az ágazatnak. Az utolsó sertéspestis gócot 2007-ben regisztrálták a Smithfeld Temes megyei hizlaldáiban, ahol akkor 50 ezer sertés került kényszervágásra.

A román statisztikai intézet szerint májusban Románia sertésállománya 4,66 millió volt. A kommunizmus utolsó évében, amikor Nicolae Ceausescu diktátor a lakosság éheztetése árán is inkább exportra küldte a sertéshúst, csakhogy Románia államadósságát visszafizethesse, a romániai hizlaldákban csaknem 15 millió sertést neveltek. Jelenleg Románia éves szükséglete mintegy 11 millió sertés, aminek felét importból fedezik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?