Brutálisan drágultak a pálinkák a feketepiacon

agrarszektor.hu
Látványosan, egyes kereskedelmi főzdéknél 80 százalékkal is nőttek a havonkénti legális pálinkaeladások az év eleje óta, miután a korábbi adómentesség helyett 50 százalékos jövedéki adó lépett életbe a bérfőzdékben készített párlatokra. A forgalomnövekedés hátterében az állhat, hogy az 50 százalékos adó miatti bérfőzetési költségnövekedést máris "beárazta" a feketepiac, így az illegális párlatok 40 százalékkal is drágulhattak. Ennek nyomán jelentősen csökkent az árkülönbség a fekete és a legális pálinkák között, ez pedig érzékelhetően növelte a törvényesen működő cégek forgalmát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jelentősen nőtt a legális pálinkacégek forgalma az után, hogy januártól 50 százalékos jövedéki adó lépett hatályba a bérfőzdékben előállított pálinkákra. Az agrárszektor.hu-nak nyilatkozó piaci szereplők szerint egyes vállalkozások havi eladásai az év eleje óta 80 százalékkal is bővültek az elmúlt év hasonló időszakához képest, de általánosságban is elmondható, hogy az első negyedévben "nem egy-, hanem két számjegyű " növekedés volt tapasztalható a hazai legális pálinkapiacon.

A legális forgalom bővülését mutatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hivatalos adatai is, bár ezek egyelőre kisebb növekedést tükröznek. A NAV szerint a pálinkaforgalom 41,97 ezer hektoliterfok volt januárban, és ez 7-8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 38,99 ezer hektoliterfokot. Az idei év további hónapjairól a hivatal egyelőre nem közölt információkat, pedig a tényleges piaci helyzet megítéléséhez ezek lesznek a lényegesebbek, mivel a januári hónap a szeszpiac szempontjából hagyományosan az év leggyengébb időszakának számít.

Mint ismert, a kormány a bérfőzetés adómentessége helyett annak nyomán vezetett be januártól 50 százalékos jövedéki adót, hogy az Európai Bíróság tavaly elmarasztalta Magyarországot az addigi pálinkaszabályozás miatt. Így személyenként maximum 86 liter 50 fokos éves pálinkamennyiségig most már 50 százalékos jövedéki adót kell fizetni, amely 50 fokos bérfőzetett párlatoknál literenként 833 forintnak felel meg. (A házi pálinkafőzésnél viszont jóval kisebb, ezer forintos éves átalányadó lépett életbe, amely miatt az Európai Bizottság az év elején ismét kötelezettségszegési eljárást indított).


MTI-fotó: Bugány János

 

A becslések szerint a bérfőzdék tavaly több mint 7 millió hektoliterfoknyi pálinkát készíthettek, amely legalább 14 millió liter, 50 fokos párlatnak felel meg. Ennek jelentős része a feketepiacon talál gazdára, az áfa és az egyéb közterhek megfizetése nélkül. A jövedéki adót azonban a jobban szem előtt lévő bérfőzdékben nehezebb kijátszani, ezért az illegális forgalmazók az 50 százalékos adó miatti költségnövekedést máris beárazták idén eladott, tavalyi főzésből származó pálinkáiknál, holott az adó az elmúlt évi párlatkészítést még nem is terhelte. A beárazásnak az lehet a magyarázata, hogy a feketén értékesítők már előre meg akarják szerezni azokat a többletbevételeket, amelyekből majd az idei bérfőzetések utáni jövedéki adó megfizetését finanszírozhatják.

Az adónövelés mindenesetre azt jelentette, hogy az év eleje óta drágultak a pálinkák a feketepiacon, és az áremelés mértéke - 50 fokos pálinkára vetítve - nagyjából a 830 forintos literenkénti jövedéki adóhoz igazodott. Eddig az illegális pálinkák 2-3 ezer forintos literenkénti áron cseréltek gazdát, így az 50 százalékos jövedéki adó a tapasztalatok szerint 30-40 százalékos feketepiaci áremelést generálhatott.

Ennyi lehetett a tavalyi pálinkatermés
Bár a házi párlatfőzés szabályai az idén szigorodtak, továbbra is valószínűsíthető, hogy a feketén készített és forgalmazott pálinkák egy része továbbra is innen kerül majd a piacra, illetve a kocsmákba. Egyes becslések szerint tavaly az otthonfőzők 5-6 millió hektoliterfoknyi pálinkát állíthattak elő, amely 10-12 millió liter 50 fokos pálinkának felelhetett meg. A bérfőzetéssel együtt így 24-26 millió liter 50 fokos pálinka készülhetett az országban, miközben a legális szeszipar évek óta csupán 700 ezer hektoliterfoknyi (50 fokos termékben kifejezve mintegy 1,4 millió liternyi) pálinkát állít elő.

 

Az adóemelés egyúttal a hazai pálinkapiac részbeni kifehéredéséhez is hozzájárult - számoltak be a tapasztalatokról iparági szereplők. Az árkülönbség ugyanis most jelentősen csökkent az illegális és a törvényesen forgalmazott, alsó ársávban mozgó pálinkák között, ez pedig a legális termékek iránti kereslet élénküléséhez vezetett. Ez a magyarázata annak, hogy a törvényesen működő cégek eladásai érzékelhetően nőttek az előző évi bázisidőszakhoz képest.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03