Ennyi pénz megy a hazai szőlőültetvényekre

agrarszektor.hu
Összesen 145,5 millió euró fordítható a magyar szőlőültetvények megújítására a most kezdődő uniós támogatási ciklusban. Az agrártárca szerint a szőlő-bor ágazat számára Kecskemét az egyik fontos bázis.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Földművelésügyi Minisztérium szeretne a hazai szőlész-borász társadalomnak tudományos és szaktanácsadási hátteret biztosítani - jelentette ki a tárca közleménye szerint Feldman Zsolt, a minisztérium helyettes államtitkára. Ezért hozták létre a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot (NAIK), amelyhez a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kecskeméti kutató állomása is tartozik. Az állomás felújított laboratóriumát a napokban adták át.

Feldman Zsolt az átadásont kiemelt jelentőségűnek nevezte a kecskeméti kutatóintézet fejlesztését, mert Kunsági Borvidék 20 ezer hektáros területével az ország legnagyobb, több ezer család megélhetését biztosító borvidéke. A laboratórium tevékenységének elindítása olyan fejlesztési munka része, amely a hazai szőlészeti ágazat számára a legkritikusabb tevékenységet, a szaporítóanyag előállítását biztosítja. Alapvető fontosság a patogénmentes szaporítóanyagok előállítása.

A helyettes államtitkár fontosnak nevezte, hogy szakmailag stabil alapokon nyugvó, erősebb, jó tulajdonsággal rendelkező fajtákkal, megfelelő kutatási háttérrel rendelkezzen az ágazat. A borvidék termelői komoly tőkét fektettek be ültetvényeik megújításába. Kecskemét a NAIK szempontjából fontos bázis, hiszen a szőlészeti és borászati kutatóállomás mellett a városban működik a Zöldségtermesztési Kutatóintézet is.

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere célként fogalmazta meg, hogy a régióban, illetve a vidéken élő vállalkozásokat, magas színvonalú szakmai munkával segítse az intézmény. Kecskemétnek az autóipar fejlesztése mellett stratégiai célja, az agrárium fejlesztése a feldolgozóiparral együtt.

Szabó Attila, a kecskeméti kutató állomás vezetője ismertette: a beruházás a tervezett 30 millió forinttal szemben 27 millió forintból valósult meg. A korábban bezárt, közigazgatásilag Kecskeméthez tartozó miklóstelepi kutatóintézet laboratóriumát telepítették át Kecskemét-Katonatelepre, az egykori Mathiász-birtokon található kutató állomásra. Szabó Attila fontosnak nevezte, hogy kutatóhellyel is bővült az intézmény, ahol jelenleg 17-en dolgoznak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?