Ez szigorú zárlat - Ütik-vágják az olasz borokat

agrarszektor.hu
Még vizsgálják a korábban zárolt olasz importborokat, ezért az érintett olasz exportőrök termékei továbbra sem kerülhetnek forgalomba - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint minden magyar termelő versenyképességet rontja, ha egyesek szabálytalanul, jóval alacsonyabb áron állítják elő a boraikat. Ha bebizonyosodik, hogy az érintett exportőrök tiltott eszközöket használtak a borok előállításához, bírságra számíthatnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Folytatódnak a vizsgálatok a hetekkel ezelőtt zárolt olasz importborok ügyében, így az érintett termékeket továbbra is tilos forgalomba hozni - írja az MTI. Az 50 ezer hektoliternyi bor zárolását korábban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter rendelte el, miután három Magyarországra szállító exportőr is érintett volt az Olaszországban felderített jövedéki visszaélésekben.
   
Ahogy arról az agrárszektor.hu korábban beszámolt, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az olasz sajtóból értesült arról, hogy zárolták a Cantine Brusa nevű borászat készleteit és jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak ellene. A szervezet ezért felkérte az illetékes hatóságokat, hogy a már forgalomba hozott, vagy tárolt tételeket fokozottan ellenőrizzék. Emellett felhívta tagjai figyelmét, hogy a már kiszállított - a gyanú szerint - hamisított borokat vonják vissza a polcokról. Tornai Tamás a HNT elnöke szerint az ügy kirobbanása miatt további két olasz cég ellen indult eljárás Olaszországban.

Még nincsenek pontos információk
A HNT szerint a Cantine Brusa 350 ezer hektoliter, a másik két olasz cég pedig 170 ezer, illetve 150 ezer hektoliternyi borral érintett az ügyben. Idén Magyarországra a teljes olasz borimport eddig 100 ezer hektoliter volt. A szervezetnek nincs pontos információja arról, hogy a Magyarországra behozott mennyiségből mennyi származhat ezektől a cégektől.

A szervezet vezetője úgy véli, a magyar termelőket kedvezőtlenül érinti, hogy egyesek a szabályostól eltérően kedvezőbb feltételekkel és jóval alacsonyabb áron tudnak borokat előállítani. Ez rontja a magyar termelők versenyképességét, az érintett importőr cégek pedig kockázatot jelentenek a magyar partnereiknek. Így hamis minősítéskor bírságra számíthatnak, amely literenként 3 ezer forint is lehet. Ez a bírságtétel a vállalkozások csődjéhez is vezethet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03