Vége a dömpingnek! 30 forinttal büntetik az olcsó importborokat

agrarszektor.hu
Literenként 30 forintért kiváltható, kötelező ellenőrző jegyet vezet be hamarosan a földrajzi jelzés nélküli (FN) borokra a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), amely az intézkedéssel az olcsó importborok árletörő hatását kívánja tompítani a hazai piacon. A szervezet az idei szőlőfelvásárlási árak stabilizálása érdekében várhatóan literenként 22 forinttal támogatja azokat a hazai termelőket, akik kizárólag magyar szőlőből állítanak elő FN-borokat. A nemzeti tanács országos szinten a tavalyihoz hasonló, 2,7 millió hektoliteres bortermést, illetve 80-90 forintos kilónkénti szőlőfelvásárlási alapárakat vár.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Úgynevezett ellenőrző jegy kötelező kiváltását írja elő hamarosan a szakmaközi szervezetté alakult, piacszabályozási feladatokat is ellátó HNT azon forgalmazók számára, akik földrajzi jelzés nélküli borokat értékesítenek - nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Tornai Tamás, a HNT elnöke. Az ellenőrző jegyet minden FN-borra meg kell vásárolni, akár hazai, akár importalapanyagból készült. Ez alól csak azok a korábban betárolt borok képezhetnek kivételt, amelyekre 2014. január 10-e előtt igényeltek származási bizonyítványokat.

A jegy literenként 30 forintba kerül majd, de ezt az összeget akkor is ki kell fizetni, ha az adott kiszerelési egység egy liternél kevesebb bort tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy egy 0,75 literes palackos bor esetén a jegy literre vetítve valójában 40 forintos pluszköltséget okoz a forgalmazóknak.

A HNT az ellenőrző jegyet alapvetően azért vezeti be, hogy a sokszor dömpingáras - elsősorban Olaszországból származó - importborok ne törjék le a szőlőárakat a hazai piacon. A behozott külföldi tételeket a forgalmazók nagyrészt földrajzi jelzés nélküli (asztali) borok készítéséhez használják fel, amelyek az alacsony árkategóriájú termékek közé tartoznak. A díj ellenében megváltható ellenőrző jegy hozzájárulhat ahhoz, hogy az árkülönbség csökkenjen az importált és a hazai előállítású borok között, ez pedig már az idei szüret idején a szőlőfelvásárlási árak stabilizálódásához vezethet.

A nemzeti tanács kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztériumnál (FM), hogy a tárca az ellenőrző jegy bevezetése érdekében hajtsa végre a szükséges jogszabályi változtatásokat - közölte Tornai Tamás. Az FM a HNT-nek ígéretet tett arra, hogy megalkotja azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a díjat az importborokra is ki lehessen terjeszteni.

Mint az agrarszektor.hu beszámolt róla, a külföldi borok piacra jutását nehezíti egy korábbi rendeletmódosítás is, amellyel a kormány az eddigi maximum 15 napról 90-re növelte azt a határidőt, amely alatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kiadhatja a behozott tételek forgalomba hozatali engedélyeit.

 

Az idei szőlőárak kiegyensúlyozása érdekében a HNT azt is tervezi, hogy saját bevételeiből literenként 22 forintos fejlesztési hozzájárulást nyújt azoknak a termelőknek, akik FN-boraikat kizárólag hazai szőlőalapanyagból állítják elő. Az ellenőrzött és stabil piaci versenyt célzó intézkedések így a magyar szőlőfeldolgozókat hozzák előnyös helyzetbe, miközben hátrányosan érintik az alsó árszegmensben működő importőröket - fogalmazott a HNT elnöke.

A korábbi várakozások azt vetítették előre, hogy az ez évi szőlőtermés jóval meghaladja majd a tavalyit, amely viszont a 2012-est múlta felül több mint 40 százalékkal. A HNT augusztus közepi felmérései azonban azt tükrözik, hogy a mintegy 390 ezer tonnás várható termés legfeljebb 1-2 százalékkal lehet több az elmúlt évinél, ráadásul azóta több hegybíró is azt jelezte, hogy további hozamcsökkenést sem tart kizártnak, elsősorban a rendkívül kedvezőtlen, csapadékos időjárás és a szokásosnál nagyobb kárt okozó szőlőbetegségek miatt.

A HNT ugyanakkor összességében arra számít, hogy a termelők mintegy 2,7 millió hektoliter bort állítanak majd elő, amely lényegében megegyezne a 2,66 milliós tavalyi eredménnyel. A szervezet szerint azonban az elmúlt évihez hasonló, várható szőlőtermés ellenére máris az tapasztalható, hogy az importőrök a kilátásba helyezett, ellenőrző jegy miatti többletköltségre hivatkozva le akarják nyomni a szőlőfelvásárlási árakat. A piacstabilizáló intézkedések viszont - hangsúlyozza a HNT - éppen az árnövelés irányába hatnak, ezért a szervezet az idén nem számít szőlőárcsökkenésre.

Bár a szüreti felkészülés során meghirdetett kilogrammonkénti szőlőárak több borvidéken is 60-80 forint között mozogtak, a HNT várakozásai szerint végső soron a tavalyihoz hasonló, 80-90 forintos felvásárlási árak alakulhatnak ki. Ezek is egyfajta alapáraknak tekinthetők, amelyekre különböző pótlékok rakódhatnak annak megfelelően, hogy az egyes szőlőtételekből milyen borászati termékek állíthatók elő .

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?