Vigyázat! - Beválnak, de nagyon ragadnak az új matricák

agrarszektor.hu
Túlságosan ragadnak a palackokon a földrajzi jelzés nélküli (FN) borokra tavaly bevezetett ellenőrző jegyek, ezért esetenként nehéz eltávolítani azokat. A bortermelők és a - kereskedők egy része a matricák méretét is kicsinek találja, ezért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) most felméri az új ellenőrző jegyes rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokat. A HNT és az agrártárca szerint a tavaly december 15-től alkalmazott ellenőrzési díjas rendszer beválhat a dömpingáras importborokkal szemben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tavaly december 15-től a földrajzi jelzés nélküli borokra, illetve a gyöngyözőborokra és a szén-dioxid hozzáadásával készülő gyöngyözőborokra úgynevezett ellenőrzési díjat kell fizetni, amelyet ellenőrző jeggyel kell igazolni. Az intézkedést a piacszabályozási feladatokat is ellátó Hegyközségek Nemzeti Tanácsa vezette be, de csak saját tagjaira nézve hozhatott kötelező jellegű döntést, miközben az új rendszer - a származási országtól függetlenül - az ellenőrizetlen eredetű borok szigorúbb ellenőrzését célozza. Ezért a döntést a Földművelésügyi Minisztériumnak ki kellett terjesztenie a nem hegyközségi tag borimportőrökre is, hogy a szabályozás kijátszását meg lehessen előzni. A tárca kiterjesztési rendelete azonban csak december 15-től vált hatályossá, bár a HNT az ellenőrzési díj alkalmazására vonatkozó határozatát jóval korábban hozta meg.

Ugyanakkor az intézkedés visszamenőlegesen vonatkozik azokra az FN-borokra, amelyekre a piaci szereplők október 13-a után kértek borszármazási bizonyítványokat. A kiszerelési egység minden megkezdett litere után 30 forintos díjat kell fizetniük azoknak, akik FN borokat hoznak forgalomba. Bár az összeget az ilyen eredetvédelmi kategóriájú hazai borok után is meg kell fizetni, az intézkedés alapvetően az árletörő hatású, dömpingáras importborok ellenőrzésére irányul, amelyeket főként 2 literes PET palackokban jutnak a hazai üzletekbe. E termékeket a HNT szerint több borászat is arra használja fel, hogy a legalsó árkategóriában a hazai termesztésű szőlőből készült magyar borokat kiszorítsa a piacról.

A HNT és az agrártárca sikeresnek ítéli az új szabályozást, amelynek részeként a nemzeti tanács a közelmúltig több mint 570 ezer ellenőrző jegyet adott ki, a beérkezett alkalmazási igény pedig meghaladta az 1,4 millió litert. A matricákat azért kell felragasztani, hogy a forgalmazók igazolhassák az ellenőrzési díj megfizetését, illetve ennek ellenőrzése lehetségessé váljék. Az egy- és kétliteres borospalackokra 1X3 centiméteres, az ötliteres kiszerelésekre 1X5 centiméteres öntapadós jegyet kell felragasztani.

A rendkívül erős ragasztóanyagú, öntapadós matricák alkalmazásának oka az volt, hogy azok a kiszerelései egységekről véletlenül se essenek le, így biztosítsák az FN-borok zökkenőmentes nyomon követhetőségét és ellenőrizhetőségét - közölte az agrárszektor.hu-val Tornai Tamás, a HNT elnöke. Az eddigi tapasztalatok szerint azonban a jegyek esetenként túlságosan is a tapadnak, ezért a többször hasznosított (többutas) palackokról nehéz eltávolítani(lemosni) azokat. Ráadásul több bortermelő és - forgalmazó a matricák méretét is kicsinek találja, ezért a HNT már döntött arról, hogy széles körben felméri az ellenőrző jegyes rendszerrel kapcsolatos észrevételeket.

Újabb adminisztratív szigorítások a borimport ellen
A kormány jelentősen szigorította az importborokkal szembeni adminisztratív fellépést is, mivel növelte az eredetigazolásokat kiadó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jogosítványait. A Nébih első lépésként lehetőséget kapott arra, hogy az importborok eredetigazolásának kiadási határidejét a korábbi 15-ről 90 napra növelje, majd egy további jogszabály-módosítás nyomán a hivatal az eljárást most má további 90 nappal meghosszabbíthatja.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?