Enyhítették a büntetést: nem vonul börtönbe a fagyállós gazda

agrarszektor.hu
Jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre enyhítette a Fővárosi Ítélőtábla annak a férfinak a büntetését, akit korábban első fokon hét év börtönre ítéltek, mert fagyállót öntött a sorozatos lopások megakadályozása érdekében a saját borába.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A férfit a Budapest Környéki Törvényszék tavaly novemberben első fokon hét évre ítélte több emberen elkövetett emberölés kísérlete, illetve sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés miatt. A másodfokú tárgyaláson a védelem a büntetés lényeges enyhítését kérte, mert álláspontja szerint az elsőfokú ítélet minősítése téves. A másodfokon eljáró fellebbviteli főügyészség képviselője szerint bár egyetértenek az elsőfokú bíróság minősítésével és az alsóbb fokú ügyészség enyhítésre irányuló fellebbezését visszavonták, mégis láttak lehetőséget a büntetés enyhítésére. A Fővárosi Ítélőtábla végül a büntetést Jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre enyhítette.

A lopások miatt választotta a fagyállót

Az érdemben nem vitatott tényállás szerint a vácszentlászlói kertészmérnök végzettségű őstermelő 2013 őszén azt tapasztalta, hogy udvaráról eltűntek tárgyak - létra, kerti csap - majd a pincéjében lévő meggybort kezdték el dézsmálni ismeretlenek. A férfi nem a rendőrséghez fordult, hanem úgy döntött, hogy maga intézi el az ügyet: két liter fagyállót öntött 12 liter borba, mert úgy gondolta, hogy aki majd ellopja és iszik belőle, kórházba kerül és ezzel lelepleződik.

2013 október végén megismétlődött a lopás, a tolvaj ivott a borból és másoknak is adott belőle. A tolvaj rosszul lett, de mivel környezete úgy vélte, hogy csupán részeg, mire kórházba került, már nem lehetett rajta segíteni, néhány nap múlva belehalt a mérgezésbe. Rajta kívül még két személynél alakult ki 8 napon belül gyógyuló mérgezés a fagyálló miatt, két másik személynek viszont, aki szintén ivott a mérgezett borból, nem lett semmi baja.

Nem voltak egy véleményen a jogászok

A tényállás megállapításával ellentétben a történtek jogi minősítése már meglehetősen bizonytalan volt, az eljárásban részt vevő jogászok nagyon eltérően ítélték meg. Az ügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt emelt vádat, az elsőfokú eljárás végén már halált okozó testi sértés miatt kérte megbüntetni a vádlottat, az első fokon eljárt Budapest Környéki Törvényszék azonban tavaly novemberben az ezeknél sokkal súlyosabban büntetendő, kétszeresen minősülő emberölésben mondta ki a vádlott bűnösségét. A törvényszék szerint több emberen elkövetett emberölés kísérlete, illetve sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés történt és ezért hét évet szabott ki.

A Fővárosi Ítélőtábla nyilvános ülésén a védelem a büntetés lényeges enyhítését kérte, mert álláspontja szerint az elsőfokú ítélet minősítése téves. Nem minősített emberölésről, hanem csupán súlyos, esetleg halált okozó testi sértésről, vagy gondatlan emberölésről lehet szó, hiszen a vádlott nem akarta megölni a tolvajt, csak annyit akart elérni, hogy kórházba kerüljön és ezzel lelepleződjön. Továbbá a tragikus végkimenetelhez hozzájárult, hogy a sértett későn került kórházba.

A vádlott sajnálja, az áldozat apja vádol

A vádlott a bíróság előtt azt hangoztatta: nagyon sajnálja a történteket, és ha előre tudta volna, mi lesz a következménye, nem így jár el, de mint mondta: nagyon el volt keseredve. A bíró szót adott az áldozat jelen lévő édesapjának is, aki kijelentette: a tolvajt el kell ítélni, de nem úgy, hogy a halálát okozzák, márpedig a vádlott ezt tette. "A vádlottat okolom a fiam haláláért!" - szögezte le az apa, aki szerint több másik személy is csak azért maradt életben, mert amikor ő megtudta, hogy a fia mérgezett bort ivott, nyomban kórházba vitette a többieket, akik ittak belőle.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?