Megfizetik a magas minőséget - Emelte a felvásárlási árakat az állami cég

agrarszektor.hu
Idén többet fizet a szőlőért a termelőknek a kizárólag állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt - jelentette be a tolcsvai székhelyű társaság. A cégnél jelentős borászati technológiai fejlesztések kezdődtek meg, és befejeződött a termőhely- és ültetvény felmérés is. A beruházások miatt külföldről is egyre többen keresik a kereskedőház borait, így már egy külön export-osztály foglalkozik a megrendelések kezelésével.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magasabb áron vásárolja fel a szőlőt a Tokaj Kereskedőház Zrt. A cég 2013-ban átfogó minőségi megújulást hirdetett és jelentős borászati technológiai fejlesztésekbe kezdett, felmérte az ültetvényeket és a termőhelyeket is - írja az MTI.

Gaálné Király Enikő, a borászat vezérigazgatója szerint a megújuláshoz elengedhetetlen a megfelelő minőségű szőlő. A felvásárlási árakat már a nyár elején meghirdették és azok minőségétől függően differenciáltak, így a termelők időben eldönthetik, hogy a száraz, vagy a késői szüretelésű borok alapanyagának előállítása éri-e meg nekik. A magasabb minőségű szőlőt magasabb felvásárlási árral díjazzuk - tette hozzá.

A 17 és 19,9 mustfok közötti furmint, hárslevelű, zéta, kövérszőlő és kabar kilójáért 140, de a 23 és 24,9 mustfok közöttiért már 250 forintot, az e felettiért pedig 350 forintot fizetnek. Az ugyanilyen mustfokú sárgamuskotályos szőlő esetében a felvásárlási ár 150, 280, 350 forint.

Idén a magas minőségű, késői szüretelésű szőlő kilójáért a vállalat prémium termelői programjához csatlakozó termelők akár 400 forintot is kaphatnak. Az első osztályú aszúszem kilójáért 2500, a másodosztályúért pedig 2000 forintot fizetnek. A kereskedőház 2015-ben mintegy 1100 hektár területről, több mint másfél ezer termelőtől százezer mázsa szőlő felvásárlását tervezi, erre a célra 2 milliárd forintot fordítanak.


MTI Fotó: Balázs Attila 

A vezérigazgató szerint a megújulási folyamat a kereskedőház borainak minőségi javulását tűzte ki célul, ennek elengedhetetlen feltétele egy modern igényeket is kielégítő ipari komplexum megépítése. Ezért az elmúlt évben 2,5 milliárd forintból elkészült egy 66 ezer hektoliter kapacitású tartálycsarnok, most egy palackozó üzem épül 1,8 milliárd forintból, amely várhatóan októbertől már működhet. A tervek között szerepel egy 47 ezer hektoliter kapacitású tartálycsarnok és egy új feldolgozó építése, míg a muzeális borokat rejtő szegi pince egy részét látogatóközponttá alakítanák át.

Nőtt a saját tőkéje
A nyilvános cégadatok szerint a Tokaj Kereskedőház Zrt. nettó értékesítési árbevétele tavaly mintegy 2 milliárd forint volt, a 2013-as 3,8 milliárd forint után. A cég saját tőkéje 5,5 milliárd forintról 6,7 milliárd forintra nőtt, miközben mérleg szerinti vesztesége 551 millió forintról 1,786 milliárd forintra emelkedett. A társaság kötelezettségeinek összege 2014-ben 567 millió forintra mérséklődött a 2013-as csaknem 2,2 milliárd forintról.

Az új beruházások hírére megnőtt a külföldi kereslet a kereskedőház borai iránt , ezért már egy külön export-osztály foglalkozik a vállalaton belül ezen megrendelések szervezésével - tette hozzá Gaálné Király Enikő. Úgy véli, a minőségi szőlőtermesztéshez szervesen kapcsolódik az az elektronikai rendszer is, amelyben láthatók az ültetvény állapot és termelőhely-potenciál felmérés, azaz a terroir-felmérés eredményei.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03