Meglepetésre lemondott a magyar főborász

agrarszektor.hu
Lemondott a hazai szőlő-borágazat csúcsszervezeteként működő Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöki posztjáról Tornai Tamás. A távozás hátterében koncepcionális kérdések állnak, mivel a lemondott elnök határozott elképzeléseivel és fellépésével szemben az elnökség tagjainak többsége óvatosabb, inkább kompromisszumokon nyugvó módon képzeli el a HNT működését.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hétfőn benyújtotta lemondását a HNT tanácsülésének Tornai Tamás, a szervezet elnöke - ezt maga a távozó elnök erősítette meg az agrárszektor.hu-nak. Tornai Tamás 2013 óta töltötte be a HNT elnöki posztját. Utódlásáról később dönt a szervezet.

A távozás hátterében főként koncepcionális kérdések állnak, amelyek a szőlő-borágazat fejlesztési elképzeléseivel függenek össze - közölte az agrárszektor.hu-val Tornai Tamás. A jövő szempontjából alapvető fontosságú, hogy 2018-tól megszűnik az ágazat támogatására szolgáló nemzeti boríték, a 2020-utáni új uniós költségvetési ciklusban pedig a teljes uniós agrártámogatási kassza - ezen belül a szőlő-borágazatra fordítható pénzügyi keret - is szűkülhet. A támogatások csökkenése erőteljesen felszínre hozza majd a hatékonyságbeli különbségeket, ezért - tette hozzá Tornai Tamás - a következő években kulcsfontosságú lesz, hogy az eddig elmaradt fejlesztéseket a hazai szőlő-borágazati szereplők pótolni tudják. Ezzel kapcsolatban határozott koncepciót képviseltem, míg az elnökségi tagok többsége inkább óvatosabb, kompromisszumkészebb módon képzeli el a HNT működését - fogalmazott Tornai Tamás.

MTI-fotó: Kollányi Péter

 

A volt elnök szerint az ágazati szereplők előtt határozottan meg kell jeleníteni, milyen piaci és agrárszabályozási változások várhatók, illetve ezekkel összefüggésben milyen kockázatokra lehet számítani. A következő években sok lesz a feladat, de a megvalósításhoz szükség energiát már nem tudnám erre szánni, ezt a munkát pedig félgőzzel nem lehet végezni - indokolta még távozását Tornai Tamás.

Májusban már volt egy bizalmi szavazás
Tornai Tamás egyszer már - az idén májusban - lemondott tisztségéről, ám akkor személyi kérdések miatt. A szervezeten belüli egyes lobbierők ugyanis "előzetes egyeztetés nélküli kísérletet tettek arra, hogy bejuttassák Kohut Balázst, a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) korábbi közigazgatási államtitkárát a nemzeti tanács vezetésébe". Tornai Tamást akkor a HNT elnöksége bizalmi szavazással megerősítette elnöki pozíciójában, Kohut Balázs pedig nem került a szervezet vezetésébe.

A lemondott vezető úgy vélte, hogy a HNT-ről szóló, korábban elfogadott törvény megteremtette a kereteket és lehetőségeket a szervezet működtetéséhez, és eszerint  kellett újfarormálni az elnöki pozícióit és jogkört is az elmúlt években. Az időközben szakmaközi szervezetté vált HNT pozíciója ma jó és anyagi forrásai is megvannak ahhoz, hogy az ágazat érdekében hatékonyan tudjon tevékenykedni - tette hozzá Tornai Tamás.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?