Taroltak a tokaji borok a rangos versenyen

agrarszektor.hu
Az idén meglepően sok, 466 bort neveztek az Országos Syngenta Borversenyre, a nevezések több mint fele 2015-ös évjáratú borra vonatkozott. A legjobbnak talált borok között sok származott a tokaji borvidékről, de eredményesen szerepeltek a neszmélyi, az egri, a kunsági és a tolnai borvidék nedűi is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Összesen 273 fehér, 63 rozé, 106 vörös és két-két pezsgő, illetve gyöngyözőbor mintát kóstolt az Országos Syngenta Borverseny zsűrije. Az elmúlt évek legerősebb mezőnye gyűlt össze - hangsúlyozta Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke.

Szerinte a 2015-ös évjárat már most jónak tekinthető: a 12 legjobb helyezést elérő bor közül négy - közte a Hilltop Qadris díjas bora - készült tavaly. A zsűrielnök szerint a 2015-ös fehérborok között néhány fajta - chardonnay, sauvignon - maradt el kissé a várakozásaiktól, az olaszrizling viszont igen jóra sikerült. A rozékat pedig kiválónak találták. Kiemelném ezeken kívül a korábbi évjáratok vörösborait is, amelyek között igen-igen apró különbségek döntöttek egy-egy nedű javára - tette hozzá Janky Ferenc.

A jégverés sújtotta területek kivételével a borvidékek többségében a tavalyi szezon érett, egészséges, rendkívül szép szőlőt eredményezett, ez a borban is megmutatkozik - hangsúlyozta az eredményhirdetéskor Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója. 2015-ben egyébként 58 ezer hektárról szüretelték le a szőlőt, a termés mennyisége meghaladja a 413 ezer tonnát. Ebből a becslések szerint mintegy 2,9 millió hektoliter bor készül.

Az idei borversenyen végül 16 oklevél, 72 bronzérem, 233 ezüstérem, 113 aranyérem, 9 nagyarany és 3 Quadris elismerést kaptak a borászok. A legjobbaknak járó Quadris-díjakat ebben az évben a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es 5 puttonyos Béres tokaji aszúja, a Hilltop Neszmély Zrt. - 2015-ös Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay-je, valamint Balga István 2012-es Béke Egri Superior Cuvée-je érdemelte ki. A 12 legjobbnak talált bor közül ötöt a Tokaji borvidéken palackoztak, kettőt Neszmély környékén, kettőt Villányban, egyet-egyet pedig az egri, a kunsági és a tolnai borvidéken. A 12 díjazott  közül vörösbor kategóriában az egri Balga István bora mellett a villányi borvidék pincészetei szerepeltek jól. Rozéból egy, a kunsági Gál szőlőbirtok Kékfrankos Rozéja fért be a top 12-be.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03