Újraélesztenék a hazai magán sörfőzdéket

agrarszektor.hu
A háztáji pálinka után a kisüzemi sörfőzésről terjesztett be indítványt a parlamentnek Horváth Zsolt, veszprémi képviselő.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az európai országokhoz képest nálunk alig boldogulnak a magán sörfőzdék a nagyüzemi, erős tőkével rendelkező sörgyárak ellenében. Amíg az 1990-es években még 300 körül volt a kisüzemi sörfőzdék száma, mára 50 ilyen családi vállalkozás maradt az országban. Ezeknek bár csekély (0,1 százalékos) a piaci részesedésük, de a turizmus és a vendéglátás szempontjából nagy szerepük volna, mert egyedi ízeket kínálnak.


Adózás tekintetében mégis igen hátrányos a helyzetük. A kis nemzeti sörfőzdéket komolyan megbecsülik Németországban és Csehországban, ahol jelentős adókedvezményt kapnak. Az EU irányelveiben is szerepel, hogy a nem licenc alapján működő, független kisüzemi sörfőzdék jelentős kedvezményeket kapjanak, valamint ne sújtsák bürokratikus és átgondolatlan jogszabályok. Szatmáry Kristóf nemzetgazdasági államtitkár egyetért a felvetéssel, és támogatni fogja a javaslatot - olvasható a ttghungary.hu oldalon.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?