A hekkel esszük meg a legtöbb nehézfémet

agrarszektor.hu
Nagy veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre azok a nehézfémek, amelyek a halak húsában halmozódhatnak fel. E nehézfémtartalmat vizsgálták most 29 magyar, illetve Magyarországon is kapható friss és fagyasztott halban. Az eredmények szerint a szennyezettség nem lépte túl az Európai Uniós határértéket. A legtöbb nehézfémet a hekkekben mutatták ki.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sokan tartanak attól, hogy a nehézfémek a táplálékláncon keresztül felhalmozódhatnak a halakban, és azok elfogyasztásával egészségkárosító módon juthatnak be az emberi szervezetbe. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) most megvizsgálta, hogy a hazai szupermarketekben leggyakrabban kapható friss és fagyasztott halakban van-e egészségkárosító hatású higany, arzén, kadmium vagy ólom.

Az egyesület összesen 29 mintát vett górcső alá, és a vizsgálatok megnyugtató eredményeket hoztak. A laboratóriumi módszerek három terméknél egyáltalán nem mutattak ki szennyezőanyagot, míg a többi terméknél a nehézfém-mennyiség jóval az Európai Uniós határérték alatt volt.

A kimutatások szerint a vizsgálatokon legjobban a hazai tenyésztésű, illetve ökovédjeggyel rendelkező halak szerepeltek.

Az öt magyarországi tenyésztésű halból vett mintánál csak háromban észlelték a nehézfémek kismértékű jelenlétét, így ezek összességében a legkevésbé szennyezett termékek között voltak

 - írja közleményében a TVE.

A halfajok közül az édesvízi halakban (ponty, pangasius, afrikai harcsa) volt a legkevesebb nehézfém.

A legnagyobb - de még így is bőven az egészségügyi határérték alatti - szennyezettség a hekkeknél mérték,

ennek a halfajnak a mintáibanjellemzően két-két nehézfém is kimutatható mennyiségben volt jelen. 

Hogyan vásárljunk halat?
• Friss hal vásárlásakor győződjünk meg arról, hogy a hal jó állapotú: húsa feszes, kopoltyúja vöröses, a szemei fényesek és nem beesettek, bőre nedves. Kerüljük az opálos szemű, hiányos, lepedékes, laza pikkelyű, szürkés-sárgás kopoltyújú, erős szagú halakat, ugyanis ezek a nem jó minőségű áru ismérvei.
• Válasszunk Magyarországon vagy a környező országokban tenyésztett édesvízi halat. Ezeknél legalább a szállításból adódó környezetterhelés kisebb a tengeri, óceáni halakéhoz képest, valamint nem áll fenn a veszélye a természetes halállomány túlhalászásának, hiszen ezeket kifejezetten halászati célra tenyésztik. 
• Tengeri hal vásárlásánál részesítsük előnyben az úgynevezett fenntarthatósági minősítésű terméket. Ezzel támogatjuk azokat a halászokat, akik tartózkodnak a halászati területek kizsákmányolásától, illetve olyan halászati módszerektől, amelyek az egyes halfajok kihalásához vezetnek.

A tesztelt termékek közül 14 akvakultúrában tenyésztett (ebből 5 hazai) hal volt, egy ökológiai gazdálkodásból származott, 7 pedig fenntartható halászati védjeggyel (ASC, MSC) rendelkezett. A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt is pontozta, hogy a termékek rendelkeznek-e független fenntarthatósági minősítéssel, mivel e termékeknek halszatakor és előállításakor odafigyelnek az ökológiai és társadalmi fenntarthatósági elvek érvényesülésére is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?