A kormány 1,8 milliárddal támogatja a szentesi Hungeritet

agrarszektor.hu
1,8 milliárd forint vissza nem térítendő kormánytámogatást kap a szentesi Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. A támogatást exportbővítését szolgáló, mintegy 5,1 milliárd forint értékű új beruházásához használhatja fel a cég, amely így 120 új munkahelyet teremthet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A beruházás eredményeként a szentesi Hungeritnél 5 millióval több szárnyast tudnak levágni - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A beruházás keretében felépül a társaságnál többek között egy feldolgozó üzem, egy biológiai szennyvíztisztító, továbbá új gépeket, berendezéseket szereznek be. A beruházás megvalósítását követően a cégnél 9 ezer tonna panírozott terméket állítanak majd elő.

Magyar József, a Hungerit Zrt. igazgatóságáénak elnöke az MTI-nek elmondta: a társaság az előzetes adatok szerint mintegy 47 milliárd forintos árbevételt ért el a múlt évben. Ez 3,5 milliárd forinttal több a 2015-ösnél. A Hungerit árbevételének 55 százaléka származik az exportból, míg 45 százalékát adja a belföldi értékesítés. A társaság tervei között az szerepel, hogy az export árbevételt 60-65 százalékra növelik, míg a belföldi eladások aránya 35-40 százalékra csökken. Ezt szolgálja a mostani beruházás is.

A Hungerit termelése jelentős mértékben megsínylette az orosz embargót. Mintegy 1500 tonna áru esett ki a piacról, a kár pedig 4 millió euró, mintegy 1,2 milliárd forint. A mostani beruházás eredményeként a cég panírozott termékekből a jelenlegi 6 ezerrel szemben 9 ezer tonnát állít elő, amit elsősorban export piacokra szállítanak.

A madárinfluenza szintén negatívan érinti a társaság termelését. Ennek nagyságát most még becsülni sem lehet. A kár súlyát az mutatja leginkább, hogy a cégnél lesznek olyan hetek, amikor várhatóan mintegy 600-700 embernek csak állásidőt tud fizetni a Hungerit, elküldeni azonban senkit sem akarnak - közölte Magyar József.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?