A NAV és a bankok buknak sokat a nagy malomcég csődje miatt

agrarszektor.hu
Csaknem 1,2 milliárd forint értékben hirdetett meg vagyonelemeket a csődbe jutott tatabányai Sikér Malomipari Zrt. felszámolási eljárásában a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A nyilvános értékesítésen április 1-jéig nyújthatók be pályázatok. Biztosra vehető, hogy a bankok és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bukják a legnagyobbat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Március elején meghirdette az első vagyonelemeket a Sikér Malomipari Zrt. felszámolása kapcsán a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A megpályáztatott vagyonelemek a Sikér bicskei és érsekvadkerti malomüzemeihez tartoznak. A bicskei ingatlanok és ingóságok (malom, ipartelep, gazdasági épület, illetve különféle malomipari gépek, berendezések) együttes irányára 1,1 milliárd forint, míg az érsekvadkerti üzemé (vagyis a malom, és a hozzá tartozó eszközöké) összesen 90 millió forint. A pályázatok benyújtására nyitva álló határidő április 1-jén jár le.

Az értékesítést ott kezdték meg, ahol a vagyonértékelő szakértő elkészült szakvéleményével - közölte az agrárszektor.hu-val Várday Zsuzsanna felszámolóbiztos. A teljes vagyoni eszközállomány felértékelése ugyanakkor még nem fejeződött be. A nyilvántartásba vett hitelezői igény eléri a 6 milliárd forintot, amelyből 700 millió forint készfizető kezesség miatti követelésből ered.

Bár még további vagyonelemek is meghirdetésre várnak, már most nyilvánvaló, hogy az összes hitelezői követelést nem lehet majd kielégíteni. A Sikér legnagyobb hitelezői közé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve három, zálogjoggal rendelkező bank tartozik. A pénzintézetek hitelezői igényét a zálogtárgyak értékesítéséből származó bevételből elégítik ki, de hogy pontosan mire számíthatnak, az majd a zálogjoggal terhelt ingatlan és ingó vagyon értékesítését követően, vagyis a realizált árbevétel ismeretében derülhet ki. Sok jót aligha várhatnak, hiszen a felszámolási eljárások az adós fizetésképtelensége miatt indulnak meg. Amennyiben tehát lehetőség nyílt volna a teljes hitelezői követelés kielégítésére, az erről szóló egyezség már a csődeljárás során megszületett volna.

Várday Zsuzsanna tájékoztatása szerint a hitelezői igények egyeztetése többségében befejeződött, csupán öt hitelezővel van még folyamatban egyeztetési eljárás. Ez valóban nem sok ahhoz képest, hogy összesen 204 - határidőig bejelentett - hitelezőt tartanak nyilván.

A bíróság tavaly júliusban szüntette meg a csődeljárást, miután a februárban fizetési haladékot kérő Sikér Malomipari Zrt.-nek nem sikerült megállapodnia hitelezőivel. A tízmilliárd forint feletti éves forgalmával az öt legnagyobb piaci szereplő közt számon tartott tatabányai cég ellen így indulhatott meg a felszámolási eljárás. A vállalkozás sorsát korábbi nyilatkozatok szerint a Széchenyi Bank bedőlése, a finanszírozó bankok és hitelbiztosítók visszalépése, a Gazdasági Versenyhivatal által kiszabott, több mint 300 milliós kartellbírság, és az ágazatban kibontakozott, egyre élesebb verseny pecsételte meg.

MTI-fotó: Sóki Tamás

A Sikér Zrt. tulajdonosa és vezérigazgatója Blázsik Ferenc volt, aki egy évtizeden át dolgozott a gyermelyi tésztagyárban, majd (betéti társaságként) 1992-ben alapította meg a Sikért. Fénykorában a Sikér 100 ezer tonnánál is több búzát vásárolt fel évente. Eltűnése szakértők szerint figyelmeztető jel arra is, hogy ha az ágazatban továbbra is elmarad a régóta esedékes lisztáremelés, akkor alighanem további csődök is várhatók.

A malmok most leginkább azzal küszködnek, hogy kigazdálkodják a januártól előírt kötelező béremelések többletköltségeit. Ennek érdekében a cégek többsége márciusban várhatóan megpróbálkozik azzal, hogy 5 százalék körüli mértékben emelje átadási lisztárait. A drágítás nélkül a termelés veszteségessé válna, mivel a béremelések többletkiadásai elviszik az eddigi szerény iparági nyereséget - indokolták az agrárszektor.hu-nak az áremelések szükségességét iparági szakértők.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55