A terroristák saját élelmiszereinkkel fertőzhetnek meg bennünket

MTI
Egyre inkább valós veszéllyé válhat az élelmiszerterrorizmus - hívják fel a figyelmet európai és amerikai tanulmányok. Az új fogalom arra utal, hogy terroristák fertőzött élelmiszereket juttathatna el általuk kiszemelt országokba, területekre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Azt tartják, hogy a fegyver és a kábítószer mellett az élelmiszerek feketekereskedelme és hamisítása vált a leginkább kedvelt bűnözési ággá, mert az érte kiszabható büntetés viszonylag enyhe, viszont nagy profitot hoz - szögezte le Bognár Lajos országos főállatorvos, az agrártárca helyettes államtitkára egy kaposvári rendezvényen. Szerinte azonban további veszélyforrások is lehetnek, amilyen például az élelmiszerterrorizmus.

Az élelmiszerterrorizmus lehetőségével már európai és amerikai tanulmányok is foglalkoznak. Ennek lényege, hogy terroristák baktériumokkal megfertőzött termékeket, vagy vizet juttathatnak el olcsón olyan területekre, amelyeknek destabilizálását szeretnék elérni - mutatott rá a helyettes államtitkár.

Bognár Lajos szerint Magyarország az élelmiszerpiacon sikeresen lép fel a negatív hatásokkal szemben, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzéseinek hatékonysága 87 százalékos. A hivatal eredményességét növeli az információk begyűjtését és azok elemzését végző laboratóriumi és informatikai háttér is. A vásárlók tudatossága is sokat javult, a szakemberek felhívják a figyelmüket arra, hogy válogassák meg, mit vesznek le az üzletek polcairól - mondta a helyettes államtitkár. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?