2016. október 21. péntek Orsolya

Hírek - Élelmiszerpiac

Árgus szemmel figyelik, milyen olcsó a hús a boltokban

Monitoring rendszert működtet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) annak ellenőrzésére, hogy a januári áfacsökkentés hatására olcsóbb lesz-e a sertéshús a boltokban és az ármérséklődés mennyire lesz tartós. Az év elejétől a sertés tőkehús áfája csökkent 27 százalékról 5 százalékra, amelytől 17 százalékos húsáresést várnak a piacon. Az agrártárca azonban nem csak a fogyasztói árakat vizsgálja, hanem azt is, hogy az adómérséklés miként hat a feketegazdaságra.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Kiemelten fontosnak tartja a Földművelésügyi Minisztérium (FM), hogy folyamatosan és széleskörűen vizsgálja a sertés tőkehús áfa-csökkentésének piaci hatásait – tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a tárca sajtóosztálya. A minisztérium ezért monitoring rendszert működtet, amelyben az összes rendelkezésre álló adatot és információt összegyűjti és értékeli. Mint ismert, a sertés tőkehús áfája januártól csökkent az eddigi 27 százalékról 5 százalékra.

A monitoring kiterjed többek között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által gyűjtött ár-, illetve termelési, felvásárlási és vágási adatokra, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) rendelkezésre álló összesített áfa-bevallási információkra. Az FM szerint a vizsgálatok elsődleges célja, hogy a statisztikailag kimutatható változásokkal felmérjék az áfacsökkentés gazdasági hatásait, beleértve nemcsak a fogyasztói árak alakulását, hanem a feketegazdaság visszaszorítására gyakorolt hatásokat is. A tárca a monitoring eredményeiről rendszeresen tájékoztatja a kormányt.

MTI-fotó: Marjai János

A néhány napos eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a meghatározó kiskereskedelmi láncok hajlandóak átadni a fogyasztók számára az áfacsökkentés előnyeit – tette hozzá az FM. A monitoringgal azt is vizsgálják, hogy az ármérséklés mennyire lesz tartós.

A minisztérium korábban azt közölte, hogy az áfacsökkentés hatására a fogyasztók várhatóan 17 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak sertés tőkehúst. Olcsóbb lesz például a kicsontozott comb és lapocka, a csontos és csont nélküli karaj és a tarja. A belsőségekre, illetve a feldolgozott húsféleségekre - például a kolbászra, a szalámira, a párizsira vagy a felvágottakra - viszont nem terjed ki az 5 százalékos áfa, hanem azokra továbbra is 27 százalékos kulcs vonatkozik.


 

Címlapon, most

Agyonnyomhatnak bennünket is a hatalmas gabonahegyek

Veszélyben a szőlők a villányi és a soproni borvidéken

Egyre jobban terjed az aranyszínű sárgaság.

Magyarország díszvendég lesz az európai csúcskiállításon

Több százezer látogató előtt mutatkozhatunk be a berlini "zöld héten".

Tokaji borászatot választottak idén az "Év Pincészetének"

A Patricius Borház kapta az elismerést.

Gyermekekre veszélyes Tesco termékeket tiltottak be

Extrudált kölesgolyókat vontak ki a forgalomból.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ