Az FBI keresztbe tehet Donald Trump cowboycsizmás emberének

agrarszektor.hu
Donald Trump amerikai elnök utolsóként nevezte meg leendő kormánytagjai közül agrárminiszterét, aki viszont még mindig nem foglalhatta el helyét a tárcája élén. Pedig a cowboycsizmát és vidám nyakkendőket szívesen viselő Sonny Perdue még a demokraták körében is elfogadott személynek számít, ezért sem érti senki sem, mi lehet a késlekedés oka. Az FBI mindenesetre vizsgálódik, és lehet, hogy a nemzetbiztonsági átvilágítás során találtak valami terhelőt a jelöltre nézve.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kínosan sokat késik az amerikai agrárminiszter, Sonny Perdue kinevezése, ám ennek senki sem tudja a pontos okát. Az Egyesült Államok agrárminisztériuma jó ideje vezető nélkül áll, pedig máris számos olyan intézkedés született, amely a nagyhatalom mezőgazdaságára is komoly kihatással lesz. Donald Trump már január 23-án aláírta például azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében az USA kivonul a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásból (TPP).

Trump utolsóként nevezte meg kormánytagjai közül az agrártárca várományosát, és ezzel aligha szerzett jó pontokat a vidéki szavazóinál. Sonny Perdue személyét egyébként üdvözölték a farmerek, a tárca (az USA-ban ez minisztériumi szintű államtitkárságot jelent) azonban még mindig vezető nélkül árválkodik, és ez egyre jobban aggasztja a gazdákat.

A hivatalos eljárás szerint a kongresszusi bizottság meghallgatása, és a szenátusi szavazás után lehet kinevezni az új minisztert. Hihetnénk, hogy az ellenzék mesterkedése áll a késlekedés mögött, ám jelenleg nem a demokratákon múlik a republikánus jelölt beiktatása. Erre a törvények szerint csak akkor nyílna lehetőségük, ha három republikánus vétót is maguk mellett tudhatnának. Az egy helyben toporgás oka sokkal prózaibb: Perdue-t hivatalosan még mindig nem jelölték a posztra, ami nemcsak szokatlan, de megdöbbentő is, különösen azért, mert a 70 éves, állatorvosi végzettségű politikus előzetesen nem számított vitatott, megosztó személynek.

Az ügy mögött többen azt sejtik, hogy Perdue-nál talán a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) találhatott valami "bibit". Ez nem lenne túl meglepő, hiszen februárban hat stábtagot is eltávolítottak Donald Trump elnöki adminisztrációjából, mert megbuktak az FBI kötelező nemzetbiztonsági átvilágításán. Az is elképzelhető, hogy a tehetős politikus bizonyos gazdasági érdekeltségeivel összeegyeztethetetlen okok miatt nem fért át egyelőre a rostán, és a háttérben most próbálják orvosolni ezt a gondot.

Bizonyos források szerint az is elképzelhető, hogy Perdue ma már túlságosan erős személyiségnek tűnhet Trump számára, a kereskedelem és a migráció korlátozásában például aligha értenek egyet. A leendő agrárminiszter minden bizonnyal jobban látja, milyen veszélyekkel járna a mezőgazdaság számára a mexikói és más külországi bevándorlók kitiltása, vagyis ha a betakarítás idején az USA idénymunkások nélkül maradna. Amerikai adatok szerint jelenleg a szezonális munkások 60 százaléka illegálisan dolgozik az országban. A szakma - úgy tűnik - Perdue véleményét osztja, a közelmúltban például 15 marhatenyésztő szervezet követelte nyílt levélben Trumptól a jelölt kinevezését.

Február elején a szenátus mezőgazdasági bizottságának rangidős demokrata tagja, Debbie Stabenow találkozott Perdue-val, akivel "termékeny" beszélgetést folytatott, majd kifejezte azt a reményét, hogy nemsokára hivatalosan is meghallgathatja a jelölt terveit. Az ehhez szükséges papírok azóta is hiányoznak, a törvényhozók így egyelőre nem tűzhetik napirendre a találkozót.

Perdue mindenesetre nem tétlenkedik, az elmúlt hetekben többször is felbukkant a kongresszus székhelyének számító washingtoni Capitolium épületében, hogy szenátorokkal egyeztessen. Ilyenkor általában a szokott viseletében, dögös cowboycsizmában és vidám (például traktormintás) nyakkendőben flangált a folyosókon, üde színt hozva a politika öltönyös világába.

Élvezi a találkozókat és könnyen teremt kapcsolatokat - mondta róla az egyik törvényhozó. Talán azért, mert 1998-ig még demokrata színekben politizált, vagyis jobban ismeri és tolerálja a másik oldal álláspontját. Miután találkoztam vele, örömmel fogadnám el ezen a fontos poszton, hogy együtt dolgozhassunk Észak-Dakota gazdálkodóiért - dicsérte meg Heidi Heitkamp, Észak-Dakota demokrata szenátora is.

Név nélkül nyilatkozó hivatalnokok szerint semmi különlegeset nem kell sejteni a késlekedés mögött, egyszerűen csak arról van szó, hogy Perdue - mint utolsóként megnevezett lehetséges kormánytag - a vizsgálatok elindításában és a meghallgatásokban is a sor végére került.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?