Azt akarják, hogy a legnagyobb csalókra sújtsanak le Vargáék

agrarszektor.hu
Bármely ágazatban is tervez újabb áfacsökkentést a kormány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) támogatja a lépést. Legcélravezetőbbnek azt tartanák, ha a kormány az alapján választana ágazatot, hogy a feketegazdaság elleni harc ennek hatására hol lenne a legeredményesebb.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Részleteket egyelőre nem tudunk, azonban bármilyen áfacsökkentési lehetőséget, akár egy ütemezett mérséklési menetrendet is támogatna a kamara - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt heti nyilatkozata kapcsán. Az elnök szerint alapvetően a feketegazdaság visszaszorítását szorgalmazzák a becsületesen működő tagjai védelmében. Szavai szerint a köztestület az elmúlt években több javaslatot is benyújtott ezzel kapcsolatban a kabinetnek.

Az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentését évek óta szorgalmazza szinte valamennyi mezőgazdasági ésélelmiszeripari ágazat. Év elején elsősorban a baromfiszektorból és a tejiparból érkeztek e célú megkeresések a kormányhoz, a kabinet azonban továbbra is csak a költségvetési források függvényében hajlandó egyáltalán megvizsgálni a kérdést. A tejtermelők ezért is szorgalmazták már inkább az összehangolt élelmiszerlánc-felügyeleti és adóellenőrzéseket, hogy akkor már legalább az áfacsalt termékekkel ne kelljen versenyezniük a piacon.

És hogy melyik lehet esetleg a következő termékkör, termékpálya, ahol alacsonyabb áfakulcs segítheti a szektor szereplőit? Lényegében minden ágazat követelése támogatható, és más-más kiindulópontot alapul véve mindegyikre van valós ok.

Ha a feketegazdaság visszaszorítása a fő cél, akkor egyértelműen a zöldség-gyümölcs ágazat a dobogós, lévén ez a legfertőzöttebb e tekintetben. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közelmúltbeli tanácskozásán például az hangzott el, hogy az általában a szektor forgalmának 30-40 százalékára becsült feketekereskedelem egye időszakokban akár a 60 százalékot is elérheti, és a helyzeten az ekáer bevezetése csak kismértékben tudott javítani. Ugyanakkor a tojástermelők követelése sem alaptalan, főleg ha a rendszeresen lefülelt jelöletlen lengyel tojásszállítmányok számának alakulását nézzük.

Eddig sikeres az áfacsökkentés a tőkehúsnál
Az élő- és félsertés, majd a tőkehúsok áfájának 5 százalékra mérséklését követően egyértelműen pozitív tapasztalatokról, a szektor fehéredéséről számolnak be az érintettek. Az élő szarvasmarha, juh, és kecske ugyancsak 5 százalékos áfakulcs mellett cserélhet gazdát.

Ha piaci zavart oldana fel egy jelentősebb áfacsökkentéssel a kormány, a tejpiac egyértelműen jó választás lehet. De ha a versenysemlegesség megteremtése érdekében avatkozna be ily módon a kabinet, akkor is akad támogatható ágazat. A baromfihús termelők ugyanis a tőkehúsok áfacsökkentése óta lobbiznak azért, hogy az egymás helyettesítő termékeiként működő szektorokban ne torzuljon hosszú távon a verseny.

Varga Mihály múlt heti utalása óta nem esett szó a kormány hivatalos kommunikációjában az élelmiszerek áfájának csökkentéséről.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58