Biztonságosak az útmentén árult gyümölcsök és zöldségek

agrarszektor.hu
Biztonsággal fogyaszthatók az út mentén árult zöldségek és gyümölcsök is - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hivatal forgalmas közutak mellett árult terményeket ellenőrzött, és a laboratóriumi vizsgálatok szerint azok nem vagy alig tartalmaztak a forgalomból származó szennyeződéseket. Három helyről összesen hat mintát vettek, amelyek csak kis mértékben tartalmaztak kimutatható mennyiségű nehézfémet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nébih ellenőrei azt vizsgálták, hogy mekkora az autóforgalomból eredő szennyeződés kockázata egyes gyümölcsöknél és zöldségeknél - írja a Nébih közleményében. Ezért három nagy forgalmú út és forgalmi csomópont közvetlen közelében vettek mintákat. Elsősorban olyan termékeket vizsgáltak (mintáztak), amelyek tömegükhöz képest nagy felületűek (például a paprika), vagy könnyen megtapadhat rajtuk a szennyeződés és a por (szamóca), továbbá a szezonalitás miatt kevesebb fogy belőlük (például alma), így tovább vannak kitéve a lehetséges szennyező hatásoknak. A laboratóriumban minden mintát mosás nélkül és mosás után is megvizsgáltak a szakemberek.

A járműforgalomból származó szennyezőanyagok egyrészt jellemzően nehézfémek: a kadmium, a cink, a réz, az ólom, amelyek az elégetett üzemanyagból, valamint az alkatrészek és gumiabroncsok kopásakor kerülnek a levegőbe, vagy ülepednek le a környezetben. Emellett előfordulhatnak úgynevezett policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) is, amelyek szintén az üzemanyagok égésekor keletkeznek és kis mennyiségben is rendkívül károsak az élő szervezetekre.

A három helyen vett összesen hat minta vizsgálata során bebizonyosodott, hogy a termékek nem vagy csak kis mértékben tartalmaztak kimutatható mennyiségben nehézfémeket, valamint PAH-ot. A mosatlan és megmosott minták eredményei között sem volt szignifikáns különbség. Ennek ellenére a zöldségek és gyümölcsök fogyasztás előtti megmosása - az egyéb élelmiszerbiztonsági kockázatok kivédése miatt - változatlanul javasolt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?