Brazília elbagatellizálná a húsbotrányt

agrarszektor.hu
Az Európai Unió korlátozásokat sürget a napokban kirobbant brazil húsbotrány miatt. Arra szólította fel a dél-amerikai országot, hogy önként függessze fel szállításait a tagállamokba, mert így elkerülheti a teljes uniós importtilalmat. A brazil kormányzat egyelőre viszont megelégedni látszik a 21 érintett feldolgozóból származó termékekre vonatkozó kivitel felfüggesztésével. Hazánkba nem jutott a romlott, fertőzött húsból.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Arra kértük Brazíliát, hogy függesszen fel mindent exportot, de visszautasítottak bennünket. Csalódást keltő, hogy elsősorban marketingszempontból közelítenek az ügyhöz, ahelyett, hogy a súlyos egészségügyi következményeire összpontosítanának  - mondta egy önmagát megnevezni nem kívánó uniós diplomata. A korrupciós ügyek és durva húsminőségi gondok miatt kirobbant brazil húsbotrány eredményeként az EU részleges tiltást léptetett életbe négy érintett cég 21 feldolgozójából származó termékekre.

Az Európai Unióban gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozók és szövetkezetek érdekvédelmi szervezete, a Copa-Cogeca még szigorúbb fellépést kér a brazil húsimporttal szemben az Európai Bizottságtól (EB). Teljességgel elfogadhatatlan, hogy csak most derült fény a több mint tíz éve tartó csalássorozatra, illetve az állategészségügyi előírások folyamatos semmibe vételére - közölte Pekka Pesonen főtitkár, aki szerint hatékony és erélyes intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy soha többé ne forduljanak elő hasonló esetek. A szervezet megengedhetetlennek tartja, hogy kettős mércét alkalmazzanak az élelmiszerbiztonság területén, és az EU-n kívülről érkező árukkal szemben elnézőbbek legyenek.

Az EU és a latin-amerikai országok kereskedelmi szövetsége, a MERCOSUR (Déli Közös Piac) jelenleg is folyó tárgyalásait is érintheti az ügy, bár a felek tájékoztatása szerint ez egyelőre nem került napirendre. Nagyon valószínű ugyanakkor, hogy az unió a most érintett szarvamarha-feldolgozás területén a jövőben megköveteli majd az állatok egész életciklusára vonatkozó nyomon követhetőséget.
A MERCOSUR alapító tagjának számító Brazília, valamint szomszédai, Argentína, Paraguay és Uruguay alapvető érdeke az EU-val való megegyezés, különösen azért, mert jelentős piacot vesztettek, miután az Egyesült Államok kivonult a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásból (TPP).  Aloysio Nunes brazil külügyminiszter egyelőre úgy látja, a húsbotrány miatt nem akadnak el véglegesen a tárgyalások, és a paktum 2017 végéig megszülethet.

Március közepén robbant ki hatalmas botrány Brazíliában, ahol bizonyos marhahús-termékek kritikán aluli minősége és korrupciós ügyek miatt a rendőrség sok embert őrizetbe is vett. A hírek szerint burgonyát, kartondoboz-maradványokat, sőt szalmonellával fertőzött húst is találtak azokban a brazil szállítmányokban, amelyeket a közelmúltban vizsgált meg a helyi rendőrség a legnagyobb feldolgozó vállalatok üzemeiben.

Magyarországon a Brazíliából érkező hústermékek fokozott vizsgálatát rendelte el Bognár Lajos országos főállatorvos is. Hazánk területére ugyanakkor az utóbbi két évben mindössze két szállítmány - emberi fogyasztásra szánt, feldolgozott szarvasmarha-belsőség - érkezett közvetlenül Brazíliából, ráadásul nem is a mostani botrányban érintett létesítményekből.

Lassan csökkenő arányban ugyan, de az EU baromfihús importjának még mindig 60 százaléka, évi mintegy 500 ezer tonna Brazíliából érkezik. A marhahús-behozatal több mint 40 százaléka származik onnan, ez évi 140 ezer tonna mennyiséget jelent. A dél-amerikai ország a világ legnagyobb húsexportőre, tavaly 14 milliárd dolláros forgalmat ért el ezen a területen, és az ágazat 4 millió embernek ad munkát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55