Brüsszel semmit sem lép az élelmiszerbotrányban

agrarszektor.hu
Jelenleg nincs arra lehetőség, hogy az Európai Unió fellépjen a nagy élelmiszergyártók ellen, ha egyes tagállamokban azonos márkanév alatt különböző minőségű termékeket forgalmaznak. Amíg a termékeken szereplő releváns információk megfelelnek a valóságnak, nincs jogi alapja annak, hogy EU-s szinten kezeljék a kérdést.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem megelőzhető a vállalatoknak az a gyakorlata, amely szerint a különböző piacokra szánt termékeiket a nemzeti ízlésnek, preferenciának vagy vásárlóerőnek megfelelően dobják piacra - nyilatkozta a Magyar Időknek Vytenis Andriukaitis, az unió egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa. Bár az elmúlt napokban Szlovákia és Magyarország mellett Csehország is európai uniós szintű fellépést sürgetett, amiért a nyugat-, illetve a kelet-európai piacokra eltérő minőségű élelmiszereket visznek a gyártók, a biztosa szerint addig, amíg a terméken szereplő releváns információk megfelelnek a valóságnak, nincs jogi alapja annak, hogy EU-s szinten kezeljék a kérdést.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Vytenis Andriukaitis ugyanakkor arra bátorítja a fogyasztókat, hogy követeljék meg a gyártóktól az azonos minőséget, függetlenül attól, hogy melyik országban élnek. Bár egy cég valóban dönthet úgy, hogy országonként eltérő összetevőket használ, a fogyasztókat pontosan tájékoztatni kell erről, és nem lehet félrevezetni a vásárolt áru összetevőivel kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy az összetevőket pontosan meg kell határozni, és azokat könnyen elérhetővé kell tenni a vásárlók számára.

Mint ismert, Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egyik korábbi, 24 terméket érintő összehasonlító vizsgálatán az derült ki, hogy a Magyarországon forgalmazott egyes élelmiszerek gyengébb minőségűek az osztrák boltokban kapható hasonló termékeknél. A hivatal ugyanakkor a vizsgálattal élelmiszerbiztonsági kockázatot nem tárt fel, és az ellenőrzött élelmiszerek megfeleltek a saját csomagolásukon megjelentetett jelöléseknek is, ezért semmilyen eljárás nem indítottak. A problémát a hivatal egyes mintáknál abban látta, hogy az osztrák, illetve a magyar fogyasztónak szánt termékek egyes érzékszervi jellemzőjükben és élvezeti értékükben különböztek egymástól, miközben megjelenésük, márkanevük és megnevezésük hasonló volt.

A Nébih most nyilvánosságot kapott vizsgálati eredményei nyomán Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter általános összehasonlító vizsgálatot rendelt el, amely a hazai és a külföldi kiskereskedelemben kapható azonos élelmiszertermékekre terjed ki. Csaknem száz terméket vizsgálnak meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?