Döglött szarvasmarhától pusztult el az oroszlán

MTI
Minden esetben meg kell semmisíteni az igazolatlan eredetű élelmiszereket, amelyek fogyasztása még az állatokra is veszélyes lehet - hangsúlyozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Egy vidéki állatkertben például egy oroszlán például azért pusztul el, mert egy út szélén talált szarvasmarhát etettek vele.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A piaci ellenőrzéseken lefoglalt, ismeretlen eredetű élelmiszerek egészségügyi kockázatot jelentenek, ezért azokat minden esetben meg kell semmisíteni - mondta az M1 aktuális csatornán Helik Ferenc, a Nébih kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője. Ezen eljárás mellett érvelve kifejtette, hogy az igazolatlan származású termékek fogyasztása még az állatokra is veszélyes lehet. Példaként említette azt az esetet, hogy egy vidéki állatkertben egy oroszlán elpusztult, miután gondozói egy út szélén talált szarvasmarhatetemet etettek meg vele.

A hivatal munkatársát azzal összefüggésben kérdezték, hogy a Nébih és az adóhatóság a múlt héten mintegy négy tonna zöldséget és gyümölcsöt, főleg narancsot semmisített meg a budapesti nagybani piacon. Ugyanakkor a lefoglalt élelmiszerek mennyisége évről évre csökken: 2012-ben, amikor elkezdték a nagybani piacok ellenőrzését, még 60-100 tonna terméket kellett lefoglalni egy-egy alkalommal. A szigorú ellenőrzésekkel a becsületes kereskedőket segítik a tisztességtelenül piaci előnyre törekvőkkel szemben - hangsúlyozta Helik Ferenc.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03