Durva incidensek: dühös gazdák letámadták az államfőt (videó)

agrarszektor.hu
Durva incidensek kísérték a hétvégén a francia gazdák éves találkozóját, a párizsi Mezőgazdasági Szakkiállítást. Feldühödött termelők kifütyülték és bekiabálásokkal fogadták Francois Hollande államfőt, majd liszttel és poroltókkal fújták le az egyik legnagyobb francia húsipari vállalat standját. A gazdák az alacsony felvásárlási árak miatt tiltakoztak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Dühös gazdák néhány perc alatt lerombolták a hétvégén a francia agrártárca standját a párizsi Mezőgazdasági Szakkiállításon, és a tiltakozó termelők bekiabálásokkal fogadták, illetve kifütyülték Francois Hollande államfőt - közölte az MTI. A gazdák poroltókkal és liszttel lefújták az egyik legnagyobb francia húsipari cég, a Bigard-csoport standját is.

A termelők az ellen tiltakoznak, hogy több alapvető agrárágazatban - elsősorban a tej-és a hússzektorban - annyira alacsonyak a felvásárlási árak, hogy azok az önköltséget sem fedezik. Úgy érzik, hogy nem kapnak megfelelő segítséget veszteségeik enyhítésére.

A gazdák szerint egy tonnányi tejet 300 euróért lehet eladni, miközben az előállítás 350 euróba kerül. A Bigard pedig "amikor 100 eurót zsebel be, a termelőknek 8 jut belőle".

A francia termelők egy hónapja útlezárásokkal is tiltakoznak országszerte a hús- és tejtermékek alacsony ára miatt, amelyet az uniós szinten túltermelést okozó tejkvóta-kivezetés, az orosz embargó és a kínai piac visszaesése okozott. A gazdák a nagy áruházláncokat és forgalmazókat is vádolják azzal, hogy túl alacsonyan határoztak meg a felvásárlási árakat, és nem biztosították a gazdák számára a megélhetést.

Így fogadták a gazdák a francia államfőt:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?