2016. május 31. kedd Angéla, Petronella

Hírek - Élelmiszerpiac

Egy hatalmas beruházás, amely még Csányit is lepipálja

Gabonafeldolgozó üzemet épít zöldmezős beruházással a Szolnok melletti Tiszapüspökiben a Tisza-TK Projekt Kft. A 145 millió eurós (45 milliárd forintos) beruházás alapkövét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Zahola-Pollák Vanda, a kft. ügyvezető igazgatója helyezte el. E beruházás több mint kétszer többe kerül például a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatóhoz köthető mohácsi gigavágóhídnál, amelynek költsége 20-21 milliárd forint lesz.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A rendszerváltás óta Magyarországon megvalósuló legnagyobb élelmiszeripari beruházásnak nevezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI szerint a most kezdődő tiszapüspöki építkezést, amelynek jelentősége egész Közép-Európára kiterjed. A nemzetgazdaságilag kiemeltnek minősített, 45 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 9,2 milliárdos vissza nem térítendő támogatást nyújt és több bank is hosszú lejáratú hitelt biztosít. A beruházást megvalósító bajai Tisza-TK Projekt Kft. a szintén bajai Trigo Kft. érdekeltségébe tartozik, amelynek tulajdonosa Kárpáti László agrárgazdasági befektető.

A gabonafeldolgozó felépítése felülmúlja azt a vágóhídi beruházást is, amely várhatóan az idén fejeződik be Mohácson. A Csányi Sándorhoz köthető új gigavágóhíd – amely egy műszakban egymillió sertés levágására lesz képes évente – 20-21 milliárd forintba kerül majd, és várhatóan ősszel kezdi meg próbaüzemét.

A Tisza-TK Projekt Kft. beruházása 550 új munkahelyet teremt Tiszapüspöki térségében. Varga Mihály szerint a 2017-re elkészülő gyár stabil és hosszú távú keresletet, vagyis az eddigieknél nagyobb értékesítési lehetőséget jelenthet a hazai kukoricatermelőknek. A miniszter a gabonaágazat számára kedvező kormányzati intézkedések között említette a magyar élelmiszer-termelés GMO-mentességének megőrzését és a gazdaság fehérítése érdekében tett lépéseket.

Zahola-Pollák Vanda, a Tisza-TK Projekt Kft. ügyvezető a környezetbarát évente 530 ezer tonna kukoricából állít majd elő élelmiszeripari alapanyagokat. A 230 ezer tonnányi izocukor mellett termékportfóliójában szerepel majd az alkohol, a cukor és az étolaj-alapanyag, illetve jelentős lesz az állattenyésztési GMO-mentes takarmányalapanyag-termelés is. A szükséges mennyiségű GMO-mentes kukoricát az üzem 100 kilométeres körzetéből kívánják beszerezni.


 

Címlapon, most

Keményen megmondtuk Brüsszelnek: megint zsebbe kell nyúlni

Nagyobb verseny, kevesebb pénz? - Ezekre kell felkészülniük a gazdáknak

A következő évek a hatékonyság növeléséről szólnak a magyar mezőgazdaságban.

Népszerű előfinanszírozási konstrukciók az MKB Banknál (x)

Tovább enyhít MVH faktoring konstrukció feltételein az MKB Bank.

Magyarországra alapoznak: átadta első hazai gyárát a Swedsteel-Metecno

A biatorbágyi gyár kulcsszerepet kap a kelet-európai terjeszkedésben.

A teljes gyümölcstermés harmadát is letarolhatta a fagy

Akár 250-300 ezer tonna is lehet a veszteség.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ