Elindulhat a tejlavina! - Veszélyben a debreceni tejgyár is

agrarszektor.hu
Egyre inkább mellőzik a tejmultik a minőségi magyar tejet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egyértelműen veszítenek a hazai tejtermelők azzal, hogy bezárja budapesti tejüzemét a multinacionális Danone. A döntés egyúttal azt is maga után vonhatja, hogy a kiváló minőségű magyar tejalapanyag helyett külföldi tejből készülnek majd a nálunk forgalmazott Danone-termékek. Lehet, hogy a "tejlavina" itt nem áll meg, mert a szintén multinak számító FrieslandCampina is azt fontolgatja, hogy befejezi a termelést debreceni gyárában. Ez azonban - közölte a vállalat - nem jelentené azt, hogy a cég kivonulna a hazai tejtermékgyártásból. Ma már ugyanakkor egyre általánosabb jelenség, hogy a Magyarországon érdekelt tejmultik leépítik itteni termelésüket, és tejtermékimporttal igyekeznek megőrizni magyar piaci részesedésüket - állítják tejágazati szakértők.

Furcsa lesz, hogy például lengyel tejből készülnek majd a Magyarországon forgalomba hozott Danone-termékek - kommentálta az agrarszektor.hu-nak a Danone budapesti gyárának bezárásáról szóló híreket Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára. Mint ismert, a Danone a napokban jelentette be, hogy 2015 közepéig bezárja üzemeit az olaszországi Casale Cremascóban, a németországi Hagenowban és Budapesten. A Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft.-nél a leépítési terv 155 alkalmazottat érint a 270 dolgozóból.

A Danone Kft. az MTI-t arról tájékoztatta, hogy régiós központ marad, és folytatja kereskedelmi tevékenységét Magyarországon, így a Danone-termékek a hazai piacon továbbra is elérhetőek lesznek. A cég közleménye szerint a vállalatnak szándékában áll, hogy a magyarországi tejtermelő partnereitől a tejet a jövőben is felvásárolja, de a gazdálkodók már korántsem biztosak ebben.

 

 

A Danone által eddig átvett tejet vélhetően más cégek vásárolják majd fel, és ez nem feltétlenül jó hír a cég mai tejtermelő partnereinek - érvelt Tóth István. A gazdálkodók ugyanis a Danone-t hosszú évek alatt olyan stabil társaságnak ismerték meg, amely ugyan nem a legmagasabb árakat fizette, de szerződéses vállalásait mindig teljesítette és közepes vagy annál magasabb felvásárlási árszintjével nem nyomta le a hazai tejárakat. Ezután viszont előfordulhat, hogy a tejfelvásárlásban a Danone helyét pénzügyi szempontból kevésbé biztos vállalatok veszik át, ezért a tejtermelők kitettsége jóval nagyobb lehet, ha a későbbiekben a hazai tejpiacon esetleg válsághelyzet alakulna ki - fogalmazott a titkár.

Egyes vélemények szerint a Danone döntéséhez hozzájárulhatott, hogy a külföldi befektetők szempontjából a magyarországi gazdasági-jogi környezetet kiszámíthatatlannak tűnhet. A társaság mindenesetre a gyárbezárási lépést a friss tejtermékek iránti, évek óta csökkenő kereslettel, illetve a kedvezőtlen élelmiszer- és tejipari trendekkel indokolta. A cég szerint emiatt a budapesti gyár kapacitáskihasználtsága kritikusan alacsony szintre csökkent, amelyet hosszú távon nem láttak fenntarthatónak. Ezért a tejfelvásárlást és feldolgozást fokozatosan visszafogják, 2015 második félévére pedig be is szüntetik.

A Danone azonban már az elmúlt években is folyamatosan építette le a tejátvételt, így az általa felvásárolt tej mennyisége a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TT) legutolsó, 2010-2012-es adatai szerint évi 25-30 millió literre csökkent, amely az 1,3 milliárd literes teljes hazai tejfelvásárlási piac mindössze 2-3 százalékát teszi ki. A TT hasonló tendenciát tapasztalt a másik két nagy, Magyarországon is érdekelt tejipari multinál, a debreceni és a mátészalkai tejüzemet működtető FrieslandCampina Zrt.-nél, illetve a répcelaki, a zalaegerszegi és a veszprémi gyárat Pannontej Zrt.-ként üzemeltető francia Bongrain Csoportnál is.

A Danone, a Friesland és a Bongrain korábban a hazai tejfelvásárlás 25-30 százalékát bonyolította le, mostanra viszont a TT adatai szerint a Friesland már csak 50-55 millió, a Bongrain 45-50 millió liter tejet vehet át évente, amely a Danone 25-30 milliójával együtt 120-130 millió literes együttes mennyiséget és 10 százalék körüli piaci részesedést jelenthet a korábbi több százmillió liternyi éves tejfelvásárláshoz képest.

 


MTI-fotó: Kovács Tamás

 

A három tejmulti kilépett a terméktanácsból, amikor a szervezet új vezetése három évvel ezelőtt felvázolta új szabályozási elképzeléseit - mondta az agrarszektor.hu-nak Lukács László, a TT ügyvezető igazgatója. Szerinte ebből is látszik, hogy valójában nem állt érdekükben a szervezett piaci viszonyok kialakítása. Mindhárom társaságnál tetten érhető az a gyakorlat, hogy folyamatosan csökkentik itteni tejfelvásárlásaikat, magyarországi piacaikat pedig egyre inkább importtermékeikkel igyekeznek megtartani - tette hozzá.

Lukács László szerint a Danone gyárbezárása jól jöhet más hazai tejfeldolgozóknak, mivel több alapanyagot vásárolhatnak fel. Ugyanakkor rossz lehet az egész tejágazat számára, mert a tejtermékimport mennyisége növekedhet. Elképzelhető azonban, hogy a "tejlavina" itt nem áll meg, mivel a FrieslandCampina is azt fontolgatja, hogy debreceni üzemében felhagy a tejtermék-gyártással. A korábbi teljesítményhez képest sokan már most is "látszatfelvásárlásnak" minősítik a cég mai tevékenységét, amely - állítják egyes piaci szereplők - a debreceni termelés teljes leállítását készíthető elő.

A FrieslandCampina Zrt. 2012 decemberében - a vállalat ellátásilánc-tevékenységének átszervezése miatt - valóban bejelentette a debreceni egység bezárásának tervét, és azóta folyamatosan alternatív megoldások lehetőségét vizsgálja - fogalmazott az agrarszektor.hu-nak Szautner Péter vezérigazgató. A FrieslandCampina az üzem eladásáról több szakmai befektetővel tárgyalt, hogy az átszervezés szociális hatásait a minimálisra csökkentse. A debreceni üzemben jelenleg is folyik a termelés, a lehetséges szakmai befektetőkkel pedig továbbra is egyeztetnek, így a vezérigazgató szerint van esély arra, hogy pozitív megoldás születik.

A termelési tevékenység átszervezésének ugyanakkor része volt a társaság hazai gyártókapacitásaink hatékonyabbá és versenyképesebbé tétele is. Ezen belül tavaly megkezdték és az idén befejezték a FrieslandCampina mátészalkai üzemének fejlesztését. A beruházás nyomán az új üzemrészben a gyártás március végén indult meg. A korábban Debrecenben készített termékeket - többek között a Mia krémtúrót és a Milli vajkrémeket - a 650 millió forintból fejlesztett új mátészalkai desszertüzemben gyártják. A vállalat a mátészalkai telephelyen több mint 50 új munkahelyet hozott létre.

A FrieslandCampina abban érdekelt, hogy tejbeszállító partnereivel hosszú távú együttműködést alakítson ki, így már az átszervezés bejelentésekor biztosította őket, hogy a vállalat nem csökkenti a belföldi feldolgozásra felvásárolt tej mennyiségét - jelentette ki Szautner Péter. Így a cég által felvásárolt tej mennyisége 2013-2014-ben nem változott, de konkrétumokat a vezérigazgató nem közölt.

Az új mátészalkai üzembe telepített technológia lehetőséget nyújt arra, hogy a cég a jövőben további fejlesztéseket hajtson végre és új termékeket gyártson. Így - tette hozzá Szautner Péter - a mátészalkai beruházás hosszú távon is biztosítja a FrieslandCampina magyarországi jelenlétét. A vállalat elkötelezett a hazai piac, illetve az itteni fogyasztói igények kiszolgálása mellett, így nem kívánja befejezni a magyarországi tejtermékgyártást - hangsúlyozta a vezérigazgató.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?