Erre figyeljen, aki horgászik! - Így változhatnak az idei szabályok

agrarszektor.hu
Az órát és a percet is fel kell majd kötelezően tüntetniük minden vízterületen a fogási naplókban a horgászoknak a darabszám-korlátozás alá eső halak kifogásakor, ha zsákmányukat meg akarják tartani. Az agrártárca egyidejűleg tizenhárom hónapos öröknaptárrá alakítja azt az éves naptárat, amely arra szolgál, hogy a horgászattal töltött napokat a fogási naplókban be lehessen jelölni. A tavalyi szigorítások után a minisztérium nem tervezi, hogy újra változtat a fogható halfajokra vonatkozó tilalmi időkön és kvótákon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 2013-ban elfogadott új halgazdálkodási törvény és az ahhoz kapcsolódó minisztériumi végrehajtási rendelet (vhr) számos pozitív változást hozott, amelyek többségét örömmel fogadta a horgásztársadalom - fogalmazott az agrárszektor.hu-nak Udvari Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője. Tájékoztatása szerint a jogszabályi háttér finomítása és pontosítása tovább folyik a gyakorlati tapasztalatok, illetve az érdekvédelmi szervezetek javaslatai és az egyéb ágazati szereplők visszajelzései alapján.

A jogszabályi pontosítások részeként - a halgazdálkodási törvény előzetes módosítása után - a vhr egyes részei is változnak majd. Az FM a korrekciók közé több olyan javaslatot is beépít, amely az ágazatban működő országos érdekvédelmi szervezetektől - a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségétől (MAHAL), a Magyar Akvakultúra Szövetségtől (MASZ) és a Magyar Országos Horgász Szövetségtől (MOHOSZ) - származik.

A módosítási elképzeléseket várhatóan tavasszal véglegesítik, de egyelőre a tervezet belső minisztériumi egyeztetése sem történt meg - szögezte le a főosztályvezető. Ezért a végleges változtatások részletei még nem ismertek, és a jelenlegi elképzelések nem képezik a kormány, illetve a földművelésügyi tárca álláspontját.

A jelenlegi tervek szerint a vhr-ben a következő fontos szabályozási változások várhatók:

A kifogás időpontjaként rögzítetni kell az órát és a percet is

A darabszám-korlátozás alá eső halfajok kifogásakor kivétel nélkül minden vízterületen be kell majd írni a fogás időpontját (óra, perc) is. Eddig a legtöbb vízterületen csak a hónapot és a napot kellett rögzíteni a fogási naplókban. Udvari Zsolt szerint a módosításra azért van szükség, hogy a halőrzési ellenőrzések hatékonyabbá váljanak. Az óra és a perc bejegyzésének megkövetelésével ugyanis kiküszöbölhetővé válik, hogy egy naptári napon belül valaki többszöri halőri ellenőrzés mellett is a napi kvóta többszörösét fogja ki - állította a főosztályvezető.

A fogási napló új, 2015-re szánt formájának tervezetében az óra és a perc rögzítésére szolgáló rubrikák már szerepelnek, de az ilyen részletességű bejegyzés csak a vhr módosítása után lesz kötelező. A gyakorlatban az órát és a percet is akkor kell majd a fogási naplókban beírni, amikor a horgászok a megtartani kívánt, darabszám-korlátozás alá eső halat kifogják. A hal megfogása és visszaengedése céljából - úgynevezett "catch and release" módon fogott -, azonnal visszaengedett darabszám-korlátozással védett halakat a fogási naplókba továbbra sem kell beírni.

Öröknaptár a fogási naplókban

A fogási naplóban jelenleg szereplő éves naptár, amelyben a horgászattal töltött napokat kell bejelölni a tevékenység megkezdése előtt, 13 hónapra kiterjedő öröknaptárrá válik. Ennek oka, hogy az állami horgászjegy ma már nem 12 hónapra - tehát egy naptári évre -, hanem a kiváltását követő év január 31-ig érvényes, így az állami horgászjegyhez közvetlenül kötődő fogási napló használhatóságát is ki kell terjeszteni.

A fogási napló következő év január 31-ig kibővített használhatóságának alapfeltétele, hogy ne 12 hónapos - január 1-jétől december 31-ig terjedő -, hanem 13 hónapos, azaz január 1-től a következő év január 31-ig terjedő naptárat tartalmazzon. Az öröknaptár csak a hónapok napjait tartalmazza (februárban 29-et), a hét napjainak megnevezését nem. Ezért az ilyen típusú naptárat nem kell az adott évhez igazítani, hanem a fogási napló állandó, változtatást évről- évre nem igénylő része lehet.

Milyen büntetést kap, aki nem jelöl?

A halgazdálkodási törvény folyamatban lévő módosítása arra is kiterjed, mekkora büntetésre számíthat az, aki a horgászattal töltött napokat a fogási naplóban nem jelöli . A tervek szerint a hatóságok első alkalommal nem szabnak ki halvédelmi bírságot azokkal szemben, akik a halfogási tevékenység megkezdésének rögzítését elmulasztják, hanem csak figyelmeztetik az érintetteket. Később azonban a szabálytalankodók legkevesebb 10 ezer forintos büntetésre számíthatnak, hiszen ekkora a halvédelmi bírság legkisebb összege.

Mit kell használni a fogási naplók kitöltéséhez?

A jogszabály-módosítások azt is egyértelműsítik majd, hogy a fogási napló bejegyzéseit mindenképpen tollal, kitörölhetetlen módon kell rögzíteni a jövőben. Erre a főosztályvezető szerint az utóbbi időszakban megnövekedett visszaélések gyakorisága miatt van szükség.

Csalizás idegenhonos halfajokkal

A jelenlegi szabályozás azt írja elő, hogy idegenhonos halfajokkal kizárólag azon a halgazdálkodási vízterületen lehet horgászni, ahonnan a csalihalakat kifogták. A jövőben e rendelkezés csak az élő csalihalakra terjed majd ki, vagyis élettelen állapotban idegenhonos halfajokat (például a gyakran alkalmazott ezüstkárászt) is bárhol lehet majd használni csaliként.


MTI-fotó: Mészáros János

Horgászvizsgák

A halgazdálkodási hatóságok minden megyében kéthavonta lennének kötelesek horgászvizsgát szervezni az eddigi negyedéves gyakoriság helyett.

Mit kell tenni a nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken?

A nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken az állami horgászjegy mellett az állami horgász fogási napló is kötelező halfogásra jogosító elemmé válik amiatt, hogy a jövőben a nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen kifogott idegenhonos halakat is be kell jegyezni a naplóba. E szabályt a kifogott idegenhonos halfajok mennyiségének megismerése, illetve a természetes vízi halfogási statisztikák pontosítása érdekében vezetnék be - közölte Udvari Zsolt.

Nem nyilvántartottnak számít minden olyan víz, amely halgazdálkodási vízterületnek minősül, de a hatóságok még nem vették nyilvántartásba. A gyakorlatban ezek zöme kisméretű állóvíz, kisvízfolyás vagy csatornaszakasz, amelyeket a korábbi terminológia szerint összefoglaló nevén "vadvizeknek " neveztek, de idetartozhatnak az újonnan létrejött, még nem nyilvántartásba vett bányatavak is. A haltermeléssel foglalkozó halastavak és a 0,5 hektárnál kisebb, magánterületen található állóvizek nem számítanak halgazdálkodási vízterületek, így ezekre a nyilvántartott/nem nyilvántartott felosztás nem vonatkozik.

Nem változnak a tilalmi idők és a napi kvóták

A jelenlegi tervek szerint a napi kifogható halkvóták és a tilalmi idők nem változnának a tavalyi országos-általános szabályozáshoz képest - jelentette ki az agrárszektor.hu-nak Udvari Zsolt. Ugyanakkor számítani lehet arra, hogy halgazdálkodásra jogosultak saját hatáskörükben a jogszabályi korlátozásoknál szigorúbb helyi kvótákat léptetnek életbe 2015-ben. Ez lesz a helyzet például a Balatonon, ahol maximálják a kifogható nemes halak éves darabszámát. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a Tisza-tavon szintén durva szigorításokat vezetnek be.

Feláll a "halkommandó"

Állami halászati őri csoportot hoz létre az idén az agrártárcához tartozó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - derült ki az agrárszektor.hu korábbi cikkéből. Az állami őrök bárhol és bármikor ellenőrizhetnek majd, akár razziaszerűen is. A minisztérium szerint fontos, hogy mostantól a halgazdálkodó szervezetektől független, állami alkalmazású és országos illetékességű halőrzési csoport is működjön az országban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03