Hamarosan bárhol lecsaphat a "halkommandó"

agrarszektor.hu
Állami halászati őri csoportot hoz létre az idén az agrártárcához tartozó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az állami őrök bárhol és bármikor ellenőrizhetnek majd, akár razziaszerűen is. A minisztérium szerint fontos, hogy mostantól a halgazdálkodó szervezetektől független, állami alkalmazású és országos illetékességű halőrzési csoport is működjön az országban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Várhatóan 10 "főállású" őrrel kezdi meg működését az az állami halőrzési csoport, amely az idei első félévben a Nébih-en belül alakul meg - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Udvari Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője. A főállású őrök mellett a megyei kormányhivatalok halgazdálkodási felügyelői, illetve a tárca horgászati és halgazdálkodási főosztályának munkatársai is megbízást kapnak a Nébih-től az állami halászati őri feladatok ellátására. A távlati célkitűzés pedig az, hogy körülbelül 50 fős országos állami szolgálat jöjjön létre.

Szükség van független őrökre

A főosztályvezető szerint a csoport létrehozását az indokolja, hogy szükség van olyan független - tehát nem a halgazdálkodók munkaszervezetébe tartozó - és országos illetékességű halászati őrökre, akik állami alkalmazásban állnak és bárhol, bármikor érdemi ellenőrzéseket végezhetnek. Így ellenőrizhetik a horgászokat, a hivatásos és rekreációs halászokat, a kereskedelmi halszállítmányokat, illetve a halgazdálkodókat és azok saját halászati őreit is. Esetenként összehangolhatják tevékenységüket a vízhasznosítók alkalmazásában álló, hivatásos halászati őrökkel, és razziaszerű ellenőrzéseket is szervezhetnek. Amikor viszont a vízhasznosítókat vagy azok saját halőreit ellenőrzik, értelemszerűen nem folytatnak majd előzetes egyeztetéseket - fogalmazott a főosztályvezető.

A tárca az új szolgálattól azt várja, hogy növeli a halőrzés általános és országos hatékonyságát és "fejleszti" a halgazdálkodók jogszerű működését. Az állami őrzési csoport éves költségvetését az FM és a Nébih mindenkori forrásai határozzák majd meg, de a megszervezés és az első évi működtetés költségeit a tárca finanszírozza az "állami halgazdálkodási feladatok támogatása" című előirányzatból.

Harcsa és címer lesz a jelvényen

Lényeges, hogy az állami halászati őri csoport szolgálati azonosító jelvénye eltér majd a vízhasznosítók alkalmazásában álló hivatásos halászati őrökétől. Utóbbiak jelvényén ugyanis ponty látható, míg az állami őröké sematikus harcsaábrázolást és magyar címert tartalmaz majd.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) egyetért az állami halőrzési csoport létrehozásával - közölte Fűrész György, a szövetség ügyvezető elnöke. A szolgálat felállításának voltak előzményei, mivel a Nébih egy-egy megyében a kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságainak közreműködésével és halászati őrök bevonásával eddig is tartott átfogó horgászati-halászati ellenőrzéseket. Ezek tapasztalatai alapján merült fel, hogy szükség lehet egy állandó állami halászati őri csoport kialakítására is.

Több legyen a gyakorlati szakember

Az utóbbi időszakban mind a horgászokra, mind a halászokra vonatkozó szabályok szigorodtak, és ezek betartásának ellenőrzéséhez szükség lehet az állami halőrök tevékenységére is - tette hozzá Fűrész György. Bár mostanra - a rendészeti vizsga előírásával - a vízhasznosítóknál foglalkoztatott hivatásos halőrök jogosítványai és kötelezettségei növekedtek, intézkedési jogkörük csak egy-egy adott vízterületre terjed ki, így a más vizeken szabálytalankodókkal szemben nem léphetnek fel. Az állami halőrök jogosítványai viszont valamennyi hazai vízterületre vonatkoznak majd, és elsősorban a nagyobb vizek felügyeletében és ellenőrzésében jelenthetnek komoly segítséget a hasznosítóknak. Az állami halőrzési csoportban ugyanakkor a Mohosz szerint inkább az eredményes munkát végző és nagy gyakorlati tapasztalatú, halászati őri-rendészeti feladatokat ellátó halőrök tevékenységére lenne nagyobb szükség az adminisztratív munkát ellátók bevonása mellett.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?