Mindent megadna a kormány Csányi gigavágóhídjának

agrarszektor.hu
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánítanák a mohácsi beruházást.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé kívánja nyilvánítani a kormány azt a beruházást, amelynek keretében új gigavágóhidat építene Mohácsra Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató és Nagy György milliárdos befektető. Az intézkedéssel a közigazgatási engedélyezési ügyeket az eljáró hatóságok soron kívül kezelnék. A mintegy 15 milliárdos beruházás három ütemben valósulna meg és több mint 400 új munkahelyet teremtene. A vágóhídprojektet a 1,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű MCS Vágóhíd Kft. hajtaná végre, amelynek végső soron Csányi Sándor és Nagy György a tulajdonosa.

"Mohács város polgármestere 2014 áprilisában levélben tájékoztatta miniszterelnök urat, hogy a Bonafarm csoporthoz tartozó MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi gyáruk megépítésével sertés vágóhidat, valamint csontozó-, és daraboló üzemet kíván létesíteni" - áll annak a kormányrendeletnek a tervezetében, amely a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná és kijelölné az eljáró hatóságokat is. A döntés jelentősége az lenne, hogy az új gyártóüzem megvalósításával kapcsolatos közigazgatási engedélyezési ügyeket a hatóságok soron kívül kezelnék, ez azonban "nem befolyásolja negatívan a hatósági munka színvonalát".

Csányi és Nagy kéz a kézben

A vágóhidat a 1,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű mohácsi Mcs Vágóhíd Kft. valósítaná meg, amely az MTI szerint a Pick Szeged Zrt., valamint a Home 2000 Kft. tulajdonában áll. Az előbbit a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm Zrt., míg az utóbbit Nagy György tulajdonolja. Korábbi nyilatkozatok szerint a gigavágóhíd egy műszakban egymillió sertést tudna feldolgozni évente.

Az Mcs Vágóhíd Kft.-t Nagy György képviseli, ő a cégjegyzésre jogosult személy. Mint ismert, mindkét befektető szerepel a száz leggazdagabb magyar készített legfrissebb listán, amelyen Csány az első, Nagy pedig a 49. helyet foglalja el.

Három ütemben fejlesztenének 2016-ig

A rendelethez készített hatásvizsgálati lap rögzíti, hogy a mohácsi fejlesztések "2013-16 között három ütemben, megközelítőleg 15 milliárd forint értékben" valósulnának meg. A beruházások üzembe helyezését követően több mint 400 új munkahely létesülne. A "konjunkturális előrejelzések alapján a beruházás gyorsított ütemterv szerinti megvalósítása lenne kívánatos", és kedvező kormánydöntés esetén a projekt kivitelezési "időhorizontja" reálissá válna, mivel a hatósági eljárások egyszerűsítésével és gyorsításával a részben önerőből, részben banki hitelből megvalósuló beruházás megvalósítási ideje csökkenne.

A rendelet tervezete általános építésügyi hatóságként a Mohácsi Járási Hivatal Járási Építésügyi Hivatalát, míg másodfokú építésügyi hatóságként a Baranya Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalát jelöli ki. A tervezet a kiemelt jelentőségű ügy koordinációjára a Baranya Megyei Kormányhivatalt, mint vezető kormánymegbízottat jelöli ki.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02