Mohácsi gigavágóhíd: Csányi visszarendelte a Picket

agrarszektor.hu
Értékesítette részesedését a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő Pick Szeged Zrt. a mohácsi gigavágóhídi beruházásra létrejött MCS Vágóhíd Zrt.-ben. Az MCS a Ho-Me Vagyonkezelő Kft. kizárólagos tulajdonává vált, amely Nagy György milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozik. A Pick Szeged tulajdonoskénti kiszállása technikai jellegű lépésnek tűnik, mivel a céget is magába foglaló Bonafarm-csoport és az MCS Vágóhíd Zrt. között hosszútávra szóló és kötelező érvényű együttműködési megállapodás született.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A korábban létrehozott MCS Vágóhíd Kft.-t tavaly novemberben zrt.-vé alakították, majd a Pick Szeged értékesítette 24,9 százalékos részesedését, miközben az MCS Zrt. tőkéjét 1,5 milliárd forintról 2,5 milliárdra emelték - írja a céginfo.hu adataira hivatkozva a napi.hu. A Pick Szeged tulajdonrészét a többségi tulajdonos Ho-Me Vagyonkezelő 2000 Kft. vásárolta meg, amely így az MCS Zrt. kizárólagos tulajdonosává vált. Mint ismert, a Pick Szeged Zrt. a Csányi Sándor tulajdonában álló Bonafarm-csoporthoz, a Ho-Me Kft. pedig Nagy György milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozik.

Az adásvétel azért volt lehetséges, mert részletes és kötelező érvényű megállapodás született a Bonafarm-csoport tagjai és a beruházást tervező MCS Vágóhíd Zrt. között a hosszú távú operatív együttműködésre. Ez lehetővé tette a Pick Szeged Zrt. számára MCS-beli részesedésének megszüntetését, ennek köszönhetően pedig egyszerűsödhet a kivitelezési, finanszírozási és beszállítói szerződések megkötése, illetve gyorsulhat az építkezés is - indokolta a napi.hu-nak a változásokat Éder Tamás, a Bonafarm vállalati kapcsolatok és pr igazgatója, aki szerint az új vágóhíd elsősorban a Bonafarm-csoport sertéseit vágja le, a húst pedig továbbfeldolgozásra főként a Pick Szegednek értékesíti majd.

Korábbi nyilatkozatok szerint az új gigavágóhíd 15-16 milliárd forintos beruházással valósulhat meg, és 2016-tól egy műszakban évi egymillió sertés levágására lehet képes. A kormány tavaly a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította és1,46 milliárd forintos támogatást is megszavazott az MCS-nek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03