Nagyon komoly offenzívába kezd az OTP

agrarszektor.hu
Húsz százalék fölé növelné agrárhitelezési részesedését a mai 14 százalékról az OTP Bank 2020-2021-ig. A pénzintézet hitelezésében is jelentős szerepet kap az uniós területalapú támogatások (SAPS) előfinanszírozása, ahol a saját banki forrásokat egyre inkább a növekedési hitelprogram (NHP) kedvezményes hitelei váltják ki. Az OTP valamennyi érintett ügyfelét átvilágította, miután a kormány tavaly bejelentette, hogy 2015-től elvonja az uniós területalapú alaptámogatásokat 1200 hektáros üzemméret felett. A bank partnereinél a pénzelvonás nem okoz megrázkódtatást, de a pénzintézet szerint a teljes mezőgazdaságban az állatállomány csökkenéséhez és foglalkoztatási gondokhoz vezethet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az OTP Bank vezetése a közelmúltban döntött arról, hogy 2020-2021-ig 20 százalék fölé kívánja növelni agrárhitelezési piaci részesedését - jelentette be Benedek Fülöp, a pénzintézet agrárágazati igazgatóságának ügyvezető igazgatója. Az OTP az igazgatóság 2011-es létrehozásakor 7,0-7,5 százalékos agrárhitelezési részaránnyal bírt, amelyet mára 14 százalékra növelt. A pénzintézet agrár-hitelállománya 8 százalékkal, az élelmiszeripari 12 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben, így az OTP összes agrárgazdasági hitele most 100-110 milliárd forintra tehető.

Kisvállalkozások, NAK, Merkantil Bank, KITE

Benedek Fülöp szerint az OTP az agráriumban eddig főként a közép- és a nagyvállalati körre koncentrált, mostantól viszont a teljes szektort - vagyis a mikro- és kisvállalkozásokat, illetve a projektfinanszírozást is - megcélozza. Potenciális üzleti lehetőséget lát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) kialakított együttműködésben, a Merkantil Bank gépfinanszírozási lehetőségeiben, illetve a nádudvari agrárintegrátor KITE Zrt. finanszírozásában, ahol a bank egyébként is kisebbségi tulajdonnal bír. A változtatások részeként az eddiginél nagyobb figyelmet kívánnak fordítani az élelmiszeripar fejlesztésére és az agrárintegráció erősítésére, mert finanszírozási szempontból sem tartják jónak, hogy az agrárgazdaság túlságosan sok elsődleges terméket állít elő a feldolgozott áruk részarányának növelése helyett.

A bank február 2.-április 30. között agrárkampányt tart, amelynek lényeges eleme az uniós területalapú támogatások (SAPS) előfinanszírozása. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a napokban kezdte meg a tavalyi SAPS-összegek második részletének folyósítását, az OTP pedig az idei és a következő két év területalapú támogatásait kívánja megfinanszírozni. E konstrukciókban a saját banki hiteleket egyre nagyobb mértékben váltják ki a növekedési hitelprogram forrásai, mivel az NHP legfeljebb 2,5 százalékos hiteldíjjal működik, amely a kapcsolódó összes díj- és jutaléktételt, illetve az esetleges hitelgarancia költségét is magába foglalja. Piaci alapon ilyen feltételeket a kereskedelmi bankok nem tudnak kínálni- szögezte le az OTP tájékoztatóján Wolf László vezérigazgató-helyettes.

A gazdálkodók az idei területalapú támogatás akár 85 százalékos előfinanszírozását is kérhetik - közölte Szabó István, a pénzintézet igazgatója. Ötmillió forint alatti hitelnél banki saját források, e felett pedig 2,5 százalékos kedvezményes NHP-hitelek vehetők igénybe. Ingatlanfedezetre nincs szükség, mivel fedezetül az uniós támogatási összegek szolgálnak, amelyek az idéntől hektáronként várhatóan 144,7 eurós alaptámogatásra és 81,3 eurós zöldítési komponensre oszlanak. A termelők kedvezményes előfinanszírozásként hektáronként 57,6 ezer forinthoz is juthatnak, és ezt - rulírozó jellegű konstrukcióban - akár három évre is biztosíthatják maguknak. Az OTP azonban az év elején újra meghirdette úgynevezett zöldkártya hitelkonstrukcióját is, amellyel az idei és a következő két év támogatásait egy összegben kaphatják meg a gazdálkodók. A hektáronkénti hitelösszeg így elérheti a 115,2 ezer forintot, szintén 2,5 százalékos hiteldíj mellett.

Vitatják a kormánydöntést a pénzelvonásról

Az OTP nem értett egyet azzal, hogy a kormány 2015-től elvonja az 1200 hektárnál nagyobb gazdaságok területalapú alaptámogatásait, és az érintett üzemek számára legalább munkabér kompenzációt szeretett volna elérni - szögezte le Benedek Fülöp. A döntés országosan 525 gazdaságnál jelent pénzelvonást, és ezek nagyjából tíz százaléka - vagyis 55-60 üzem - tartozik az OTP 16-17 ezres teljes agrár-ügyfélkörébe.

Az OTP a tavalyi kormánydöntés után valamennyi érintett partnerét átvilágította, de emiatt hiteleit nem kellett átstrukturálnia. Bár a bank fokozta monitoring tevékenységét, tapasztalatai szerint a pénzelvonás nem okoz komoly fennakadásokat a gazdaságok működésében, de bevételeik és eredményességük csökken.

Kompenzációs intézkedések kellenének

A pénzintézet - tette hozzá Benedek Fülöp - országosan nagyobb problémákat lát, mert a pénzelvonással sújtott 525 vállalat ad munkát az összes mezőgazdasági foglalkoztatott egyharmadának, illetve náluk van a sertés- és szarvasmarha-állomány jelentős része is. Ezért a bank szerint intézkedésekre lenne szükség ahhoz, hogy az állatlétszám és a foglalkoztatás leépítését meg lehessen előzni. A beruházásoknál így is valószínűsíthető azonban, hogy a támogatások leépítése számos cégnél a korábbi fejlesztési tervek visszafogásához vezethet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?