Nem értik az almadömpinget - Rászállnak az oroszok a szerbekre

agrarszektor.hu
Gyanúsnak találja a megnövekedett szerb almaexportot Oroszország. Az embargót kihasználva egyre több szerb cég foglalkozik élelmiszer-kivitellel, és ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy jelentősen nőtt az éves almaexport. Moszkva viszont azt feltételezi, hogy egyes uniós országok - szerb közvetítéssel - kijátsszák az orosz embargót. A szerb hatóságok az esetek kivizsgálását ígérik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A megnövekedett szerb almaexportot Belgrád az orosz embargóval magyarázza. Szerintük azért nőtt 48 százalékkal, mert Oroszország megtiltotta az Európai Unióból származó élelmiszerek importját - közölte a Vecernje Novosti.

Az oroszok viszont azt gyanítják, hogy az EU több tagállama, főleg Lengyelország igyekszik megkerülni az embargót és eljuttatni az áruját az orosz piacra. Az a híresztelés is felmerült, hogy Görögországból és Macedóniából is szerbiai és bosznia-hercegovinai közvetítéssel jut gyümölcs Oroszországba. 

Már a sertéshús is botrányt okozott
Tavaly júniusban már kisebb botrányt okozott, hogy az Oroszországba küldött szállítmányokban szerb eredetűnek tüntettek fel uniós országokból származó sertéshúst. Az embargó miatt intenzívvé vált a már importált termékek tovább exportálása (reexport). A szerb miniszterelnök akkor határozottan kiállt az átcímkézéssel szemben. Azóta néhány kisebb csalásra fény derült, ezért a megelőzés érdekében a szerb hatóságok szigorítottak a vámvizsgálatokon.

Szerbiából nemcsak almát, hanem körtét, cseresznyét és szilvát is nagy mennyiségben szállítanak Oroszországba. Emellett leginkább friss és fagyasztott gyümölcsöt, zöldséget, gyümölcslevet, sertés- és marhahúst, húsipari termékeket, sajtokat, jégkrémet, alkoholt, bort, napraforgómagot és kukoricát szállítanak. Az ország exportjának körülbelül a 10 százaléka irányul Oroszországba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03