Sorra dőlnek be a román tejgyárak

agrarszektor.hu
Tavaly bezárt a romániai tejgyárak csaknem 30 százaléka annak következtében, hogy a román termelők egyre nehezebben tudják eladni termékeiket, a termelési költségek pedig évről évre nőnek. A magyar tejpiaci termelők is attól tartanak, hogy növekszik a feszültség a hazai piacon az uniós tejkvóták jövő évi megszüntetése miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Dorin Cojocaru, a tejipari vállalkozók érdekeit védő April egyesület elnöke szerint tavaly év elején 183 tejgyár működött Romániában, áprilisban számuk 152-re csökkent, az év végére pedig 130 maradt. A több mint 50 üzem bezárását a jövedelmezőségük csökkenésével magyarázta - írja az MTI.

A termelési költségek évről évre magasabbak, és a hipermarketek előnyben részesítik saját termékeiket, amelyeket Lengyelországban, Magyarországon, Németországban, Ausztriában vagy Szlovákiában állítanak elő. Az onnan érkező tej olcsóbb - tette hozzá -, miután az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági büntetőintézkedések következtében nagy mennyiségű tej maradt raktáron.

Cojocaru emlékeztetett, hogy a román statisztikai hivatal adatai szerint a tejtermékek fogyasztása Romániában 6 százalékkal nőtt tavaly, de szerinte a behozatal még nagyobb arányban emelkedett. Romániában sok közepes és nagyméretű farm zárt be a tejimport növekedése miatt, és úgy gondolja, fennáll a veszély, hogy a tehénállomány is drasztikusan csökkenni fog.

Emlékeztetett, hogy áprilistól megszűnik az uniós tejkvóta, így minden tagállam annyit termel, amennyit akar, és arra számítanak, hogy tovább fog nőni a behozott tej aránya. Becslése szerint a jelenleg működő 130 tejgyár közül 70 marad talpon a következő év végéig. A tejtermékek piacát Romániában 900 millió euróra becsülik.

Mint ismert, a magyar tejpiaci szereplők is attól tartanak, hogy az uniós kvóták megszüntetése fokozza az importnyomást a hazai tejpiacon is és az ágazati jövedelempozíciók romlásához vezethet. A piaci feszültség növekedésére utaltak a tavaly nyári tejdmonstrációk is, amelyeket a termelők több üzletlánc és importőr vállalkozás logisztikai központjánál tartottak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?