Vészforgatókönyv! - Így védenék meg a magyar fröccsöt

agrarszektor.hu
Ki kell dolgozni a palackozott fröccs szakmai szabályait, hogy a visszaéléseket meg lehessen előzni, a fogyasztók bizalmát pedig meg lehessen őrizni - jelentette ki az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Miközben januártól - a piaci feltételek javítására hivatkozva - nullára csökkentették a palackozott fröccsök jövedéki adóját, a jövedéki törvény e termékekkel kapcsolatban az FM szerint semmilyen szakmai szabályt nem fogalmazott meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az adómódosítást azzal indokolja, hogy a "szőlőbor és a szódavíz keverékeinek különböző forgalmazási megoldásai" azonos adózási megítélés alá essenek. Továbbra sem világos azonban, hogy a tervezett változtatásokról és egy új szabályozási rendszer kialakításáról a borágazat szereplőivel tavaly miért nem egyeztettek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Semmilyen szakmai szabályt nem fogalmaz meg a jövedéki törvény a palackozott fröccsökkel kapcsolatban, illetve nem tartalmazza az ilyen termékek előállítására, ellenőrzésére és forgalomba hozatalára vonatkozó szabályokat sem - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium. Mint ismert, a palackozott fröccsök 98,7 forintos eddigi literenkénti jövedéki adóját a kormány javaslatára januártól nullára csökkentette a parlament, de az ágazati szereplők szerint ma hiányzik az a jogszabályi környezet, amely a hirtelen napirendre vett adócsökkentést biztonságosan megalapozhatta volna.

A Földművelésügyi Minisztérium célja az, hogy a fröccs fogyasztókban kialakított jó hírnevét minél teljesebben megőrizze - hangsúlyozta az agrárszektor.hu-nak a minisztérium. A fogyasztók bizalmának megőrzése és az esetleges visszaélések elkerülése érdekében a palackozott fröccs szakmai szabályait ki kell dolgozni - tették hozzá.

A tárca tájékoztatása szerint a szabályozás tartalmáról, illetve a jövedéki előírások és a jelenleg hatályos végrehajtási rendeletek viszonyáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az ágazati szereplőket tömörítő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa bevonásával megkezdődtek az egyeztetések. A tavaly februártól hatályos Európai Uniós szabályokból az derül ki, hogy a palackozott fröccsök szakmai szempontból az ízesített boralapú koktélok kategóriájába sorolhatók leginkább, ha a végtermékek borhányada eléri az 50 százalékot. (A hazai jövedéki törvény tavaly elfogadott módosítása is ezt a minimális mértéket állapítja meg a palackozott fröccsök számára). Az ízesített borok előállítására vonatkozó tagállami végrehajtási rendelkezéseket 2015 első félévében tervezi kidolgozni a tárca - tudtuk meg.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a borgazdasági szereplők többsége támogatja a palackozott fröccs hazai elterjesztését, de a mai szabályozatlan viszonyok között minőségromlástól, visszaélésektől, végső soron pedig a hungarikumnak tekintett fröccs lejáratódásától tart. Ágazati szakértők furcsállják, hogy a jövedéki szabályozásért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tavaly miért nem folytatott előzetes egyeztetéseket az adócsökkentésről, illetve az azzal kapcsolatba felmerülő, további jogszabályi változtatásokról.

A cél az volt, hogy a szőlőbor és a szódavíz keverékének különböző forgalmazási megoldásai azonos adózási megítélés alá essenek - indokolta az adózási változtatást az agrárszektor.hu-nak az NGM. A tárca szerint ezért volt szükség a módosításra, amely a palackozott fröccsöknél javítja a piaci feltételeket, mivel e termékek jövedéki szabályozását a szőlőboréhoz közelíti. A palackozott fröccsök után az újévtől már nem kell jövedéki adót fizetni, így e termékek adózási szempontból a vendéglátásban kimért fröccsökkel azonos adózási helyzetbe kerültek, amelyeket eddig sem sújtott a literenként 98,7 forintos jövedéki adó - közölte az NGM.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03