Ez botrányos! - Egerek rágták a disznósajtot egy húsüzemben (videó)

agrarszektor.hu
Súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy peresztegi húsbolt és a hozzá kapcsolódó üzem működését. Több mint kilenc és fél tonna élelmiszer megsemmisítését rendelték el.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nébih ellenőrei a hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették a cég kereskedelmi és előállítói tevékenységét és termékvisszahívásra kötelezték a vállalkozót. Az üzletből Győr-Moson-Sopron megyei és a környező megyékben található üzletekbe szállítottak termékeket. Milliós nagyságrendű bírság kiszabása várható.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A tájékoztatás szerint az ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy a bolt és az előállító üzem leromlott műszaki és higiéniai állapotban volt. Egyebek mellett nem volt meleg víz, az eszközfertőtlenítő berendezéseket nem üzemeltették, a mosogatáshoz és a takarításhoz használt vizet egy fatüzelésű kazán nyitott tartályából nyerték.

Az üzem és a bolt túlzsúfolt volt, a szabadban is résztevékenységeket végeztek. Az ellenőrzéskor sertésfejet főztek. A vizsgálat idején a ládamosó helyiségben dugulás volt, a szennyvíz a kolbászok érlelésére használt terembe folyt.

A hűtőterekben a csomagolt és csomagolatlan, félkész- és késztermékeket szabálytalanul egy légtérben tárolták. A pácolós hűtőkamrában az ajtókeret levált, a padozat sérült volt, az ott tárolt élelmiszeren egérrágás nyomait és egérürüléket találtak az ellenőrök. A bolt és az üzem nem rendelkezett állati eredetű hulladék tárolására alkalmas hulladéktárolóval, az előállításkor keletkezett selejtet, valamint a kereskedelmi egységekből származó visszárut elkülönítés és jelölés nélkül, egyéb felhasználásra szánt élelmiszerekkel együtt tárolták.

Összesen tizenkettő termékről tudtak gyártmánylapot bemutatni, annak ellenére, hogy az árlista szerint ötven féle terméket készítettek. Nem vezettek napi nyilvántartást a termelésről és nem működtettek nyomon követési rendszert sem. A foglalkoztatottak egyike sem rendelkezett érvényes egészségügyi nyilatkozattal, alkalmasságuk 2015-ben lejárt.

A Nébih ezt a videót készítette az ellenőrzésről:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03