Ez tényleg rekordév: szenzációs eredményekről számolt be a KSH

agrarszektor.hu
8,5%-kal nőtt a mezőgazdaság kibocsátási volumene 2016-ban, amelyhez a növénytermesztés nagyobb, az állattenyésztés kisebb mértékben járult hozzá. Kiemelkedő termésmennyiséget takarítottak be búzából, kukoricából, napraforgóból és repcéből is.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A növénytermesztés kibocsátásának volumene csaknem 13%-kal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) A kukoricakibocsátás több mint harmadával nőtt, de a búza és az árpa is emelkedő volumennel járult hozzá a bővüléshez. A gabonafélék kibocsátása összességében közel ötödével haladta meg a 2015. évit.

A napraforgó és a repce volumene is tekintélyes mértékben emelkedett, így az ipari növények kibocsátása összességében több mint ötödével nőtt. A takarmánynövények és kertészeti termékek kibocsátása az előző évihez képest nem változott jelentősen. A gyümölcsféléké ezzel szemben kis mértékben, a burgonyáé viszont számottevően csökkent. Utóbbinak jelentős árfelhajtó hatása is volt.

MTI-fotó: Sóki Tamás

Az élő állatok kibocsátása 3,9, az állati termékeké 1,2%-kal bővült, az állattenyésztés teljes termelési volumene összességében 3,1%-kal emelkedett. A baromfi, a sertés, a szarvasmarha, az állati termékek közül pedig a tej kibocsátása is nőtt. Utóbbi áresése az előző évihez hasonlóan folytatódott, ami az egész termékcsoport árszínvonalát visszavetette.

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 5,3%-kal nőtt. A volumen 8,5%-os emelkedése mellett az árak 2,9%-kal mérséklődtek. A növénytermesztési és az állattenyésztési termékek áresése is hasonló volt.

A folyó termelőfelhasználás volumene kissé emelkedett (2,4%), árindexe hasonló mértékben, de ellentétes irányban változott. Az első adatok alapján a ráfordítások minden lényeges összetevője bővült.

A bruttó hozzáadott érték előző évi áron 17, folyó áron pedig 13%-kal emelkedett. A mezőgazdaság éves munkaerőegységben kifejezett munkaerő-felhasználása 2,2%-kal csökkent.

A termelési tényezők jövedelme 16, a vállalkozói jövedelem 22%-kal haladta meg a 2015. évit. A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme 16%-kal emelkedett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?