Ezt már a saját bőrünkön érezhetjük - Bevált a stratégia

agrarszektor.hu
A sertésstratégia eredményei már érezhetők, az áfacsökkentés pedig növelte az ágazatban legálisan gazdálkodók mozgásterét és versenyképességét - véli Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A hazai szakemberek többsége úgy értékeli, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly megjelent tanulmányával ellentétben a sertéshús fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az élősertés árának tavalyi visszaesése, és a WHO negatív tanulmánya után pont jókor jött a sertés tőkehús áfájának csökkentéséről szóló rendelet bevezetése - fogalmazott Győrffy Balázs, a NAK elnöke a szektor aktuális helyzetét bemutató sajtótájékoztatón. Úgy véli, annak ellenére, hogy a nyolcvanas években a sertéstenyésztés igazi sikerágazatnak számított Magyarországon, a régen mintegy 10 millió egyedet számláló sertésállomány a közelmúltban 3 millió alá esett. Fejenként pedig a korábbi 50 kilogramm/fő/év helyett alig 25 kilogrammra esett vissza az átlagfogyasztás.

Januártól hatályos az áfacsökkentés
Mint ismeretes, idén januártól a sertés tőkehús általános forgalmi adója 5 százalékra csökkent. A belsőségekre, valamint a feldolgozott húsféleségekre - mint a kolbász, szalámi, párizsi, felvágottak - ugyanakkor már nem terjed ki az 5 százalékos áfakulcs.

Forrás: NAK/Gyulai Tóth Zoltán  

Győrffy Balázs emlékeztetett: a 2012-ben meghirdetett sertésstratégia része az áfacsökkentés is, amellyel az ágazatot sújtó feketegazdaságot is felszámolnák. Egyelőre még nem tudni, hogy milyen arányban fehéríti ki a szektort az intézkedés, de mindenképp helyes irányba terelte az ágazatot a bevezetett módosítás - tette hozzá a szakember.

Forrás: NAK/Gyulai Tóth Zoltán 

Az élő sertés ára a múlt évben mintegy 15 százalékkal csökkent, ez pedig sertésenként 5000 forintos veszteséget okozott a termelőknek. A tőkehús áfájának mérséklése ugyanakkor nemcsak a termelőnek és a feldolgozónak, de a kereskedőknek is jó, mivel a lépés a termelést és a fogyasztást serkentheti majd - fogalmazott az elnök.

A sertéshúst ugyanakkor a tavalyi WHO tanulmány rossz színben tüntette fel a fogyasztók előtt. Mi viszont megnyugtatjuk a vásárlókat, a sertéshús fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot - hívta fel a figyelmet Győrffy Balázs.

 

Rákkeltőek lennének a vörös húsok?
A WHO tavaly októberben megjelent tanulmánya szerint a feldolgozott hústermékek és a vörös húsok fogyasztása rákkeltő hatású lehet. A szervezet a vörös húsok közé sorolja a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét is.

A tanulmány szerint 50 gramm feldolgozott hústermék fogyasztása (ami például kevesebb, mint két szelet bacon szalonna) 18 százalékkal növelte a vastag- és végbélrák kialakulásának esélyét.

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint a sertéshús minőségének javítását garantálja a közelmúltban bevezetett Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy is. A minőség megállapítása mellett a minőség stabilizálása is fontos, ezért a védjegy arra is garancia, hogy az adott sertéshús ellenőrzött és egészséges forrásból származik. A védjegy alkalmazására 627 kérelem érkezett, ebből 521-et bíráltak el pozitívan.

Forrás: NAK/Gyulai Tóth Zoltán 

A szigorú élelmiszerbiztonsági előírások betartása mellett egy okostelefon applikációval is segítenék a fogyasztókat. A jövőben ezzel az innovációval a vásárlók minden fontos információt megtudhatnak a vásárolt hús eredetéről. Ezt várhatóan a Spar-áruházakban és üzletekben alkalmazzák majd elsőként - mutatott rá Németh Antal.

A sertéshús élettani hatásait tekintve nélkülözhetetlen része a kiegyensúlyozott étrendnek - tette hozzá Szarka Dorottya, dietetikus. A szakember szerint a fogyasztók húsválasztási szokásait több tényező is befolyásolja, de a minőségi sertéshús jól hasznosítható fehérjéket és esszenciális zsírsavakat tartalmaz, így fogyasztása semmiképpen sem káros az egészségre.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?