Győrffy: szégyen és tragikus, amit a CBA, a Coop és a Reál csinál

agrarszektor.hu
Továbbra is lobbizik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy az UHT és a hosszan eltartható tejek (ESL) áfája is 5 százalékra csökkenjen. Győrffy Balázs, a szervezet elnöke "szégyennek és tragikusnak" nevezte, hogy a magyar tulajdonú üzletláncok - a CBA, a Coop és a Reál - nem jelentek meg a tejpiacról tartott NAK-egyeztetésen, ahol a tejfelvásárlási árak emeléséről volt szó. Ha az árak nem nőnek, a termelők külföldön adják el a tejet, itthon pedig hiány alakulhat ki.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A NAK szükségesnek tartja, hogy a kormány szélesebb körű tejpiaci áfacsökkentést hajtson végre - derül ki a köztestület közleményéből. Mint ismert, a jövő évtől csak a friss tejek áfája mérséklődik 18-ról 5 százalékra, ezért a kamara tovább lobbizik annak érdekében, hogy az UHT és az ESL tejek áfája is 5 százalékra csökkenjen.

A NAK azután jelentetett meg közleményt, hogy a termelők, a feldolgozók és az áruházláncok a köztestület szervezésében ma egyeztetést tartottak a tejpiaci helyzetről, illetve a nyomottnak tartott hazai tejfelvásárlási árak növeléséről. A megbeszélésen az ALDI, az Auchan, a Lidl, a METRO, a Penny, a Tesco és a Spar képviseltette magát, de a magyar tulajdonú CBA, COOP és Reál nem jelent meg. A NAK közleménye szerint Győrffy Balázs "szégyennek és tragikusnak" nevezte, hogy a magyar áruházláncok a megbeszélésen nem vettek részt.

Az egyeztetésen egyetértés született arról, hogy tarthatatlan a mai 70 forintos kilónkénti hazai tejfelvásárlási átlagár, miközben az exportárak már 110 forint körül mozognak. Ha a belföldi tejárak nem nőnek, fennáll a veszélye annak, hogy a termelők az itthoni értékesítés helyett külföldön adják majd el a tejet, ez pedig a hazai piacon tejhiányt idézhet elő. A gazdálkodók azt sem zárják ki, hogy újabb demonstrációkat szerveznek, ha az árviszonyok továbbra sem normalizálódnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?