Hamisítási botrány: aki vigyázni akar magára, magyar mézet vegyen

agrarszektor.hu
A helyi magyar termelőktől vásárolt mézeket részesítsék előnyben a vásárlók - hívja fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium. Nem tudni ugyanis, hogy a kínai mézeket is tartalmazó "keverék termékekben" pontosan mi van. Az ilyen mézek mesterségesen hozzáadott anyagokat is tartalmazhatnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Azonnali hatállyal elrendelte a mézhamisítás gyanújában érintett, nem fogyasztói minőségű termékek forgalomból történő kivonását Bognár Lajos országos főállatorvos. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szerdán bocsátotta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendelkezésére azokat a közjegyzői okiratokat, amelyek a szakmaközi szervezet által bevizsgáltatott méztermékek adatait tartalmazzák. Az információk alapján a vizsgálatok lezárásáig az országos főállatorvos haladéktalanul elrendelte, hogy az érintett tételeket vonják ki a forgalomból.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A szakmaközi szervezet gyanúja szerint a Kínából importált mézek gyakran mesterségesen hozzáadott anyagokat is tartalmaznak. A kialakult mézpiaci helyzet miatt a Nébih fokozottan ellenőrzi az Európai Unión kívülről érkező mézszállítmányokat, amelyhez a hatóság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködését is kérte.

Az ágazati szervek felhívják a forgalmazók figyelmét, hogy a visszahívásban nem érintett "EU és EU-n kívüli" jelölésű mézkeverékeket kizárólag abban az esetben hagyják az üzletek polcain, amennyiben biztosak azok eredetében, valamint abban, hogy a termékek nem tartalmaznak mesterségesen hozzáadott anyagokat. A kialakult helyzet tisztázásáig pedig azt javasolják, hogy a vásárlók a helyi magyar termelőktől származó mézeket részesítsék előnyben.

A minisztérium arra kéri a szakmaközi és a civil szervezeteket, hogy hamis méz gyanújakor - a gyors hatósági intézkedés megkönnyítése érdekében - a hatósági mintavételezést részesítsék előnyben. A saját mintavételnek közjegyző által hitelesítettnek kell lennie, fontos továbbá az is, hogy a vizsgálatok akkreditált laborban és akkreditált módszerekkel történjenek, különben hatósági eljárás és intézkedés nem indítható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?