2016. július 29. péntek Márta, Flóra

Hírek - Élelmiszerpiac

Hogyan vehetünk szuper kenyeret? - Sokminden másként lesz

Változik a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre és péksüteményekre vonatkozó szabályozása. Meghatározták például a keveréklisztek pontos arányát és számos új kenyérfajtát is szabályoztak.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A folyamatosan frissülő, megújuló szabályok garantálják, hogy az előírásokat betartva és megfelelő szakértelemmel elkészítve, jó minőségű termékek készülhessenek – fogalmazott a változtatások kapcsán Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. A lisztkeverékből készített kenyereknél meghatározták a keveréket képező lisztek pontos arányát, így például a rozskenyér 60 százalékának rozslisztnek, 40 százalékának búzalisztnek kell lennie. A rozsos kenyér esetében a rozsliszt aránya 30 százalék, míg a búzaőrlemény 70 százalék.

Számos új kenyérfajtát is szabályoznak, gazdagodtak a termékleírások, amelyek rögzítik az összetételt, az érzékszervi tulajdonságokat, a megjelenést, a kémiai paramétereket. Ezek az új termékek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételű termékek, közöttük a graham-, a teljes kiőrlésű, a tönkölybúza-, a kukoricás, a búza-, a rozsos kenyér, vagy a rozskenyér. A kenyér és pékáruk lehetséges összetevői közé bekerültek az álgabonák - a hajdina és az amaránt -, amelyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének magas vitamin-, fehérje- és rosttartalmuk, illetve gluténmentességük miatt.

MTI-fotó: Kovács Tamás

A Magyar Élelmiszerkönyv emeltszintű szabályozása rögzíti a kézműves élelmiszerek jellemzőit, ezen belül pedig a kézműves sütőipari termékek jellemzőit is – mondta az államtitkár. Ez alapján akár hagyományos módon, liszt, víz, kovász és só hozzáadásával is készülhet minőségi péktermék, ezzel teljessé válik a sütőipari termékek szabályozása.

A szabályozáshoz beérkezett szakmai javaslatokat a szakbizottság egységesítette, azokat a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság a múlt héten hagyta jóvá, így azok véglegesnek tekinthetőek. A változtatások lekésőbb fél év múlva hatályba léphetnek. Az élelmiszerkönyvben szereplő szabályokat kötelező betartaniuk az adott néven forgalmazott termékeket előállítóknak, az előírt paramétereket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzi.


 

Címlapon, most

Traktorhúzás: a megszállottak sportja

Tényleg vizezik a sört a fesztiválokon? És mennyi fröccsöt iszunk?

Eláruljuk azt is, mennyibe kerül egy korsó idén a Szigeten.

Orbán döntött: fejcserék az egykori Tokaj Kereskedőháznál

Lapértesülések szerint menesztik a Grand Tokaj Zrt. felügyelőbizottságát.

Balhé a Tesco előtt: az a baj, hogy túl olcsó

49 forint a dinnye kilója: teherautókról dobáltak a termelők.

Ezért veszélyes az új marhakór: megszólalt a magyar hatóság

A NÉBIH szerint minket nem érhet felkészületlenül a bőrcsomósodáskór.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ