Így ömlik az országba a tej, a cukor, az étolaj - Külföldiek csalják az áfát

agrarszektor.hu
Több százmillió forint adót csalt el az a bűnszervezet, amely az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) kijátszásával hozott élelmiszereket - főként cukrot, tejet és étolajat - Magyarországra. Az ügy miatt az adóhatóság négy megyében tartott ellenőrzést és több millió forint értékű készpénzt foglalt le. A szervezetet irányító román férfit és három társát pedig előzetes letartoztatásba helyezték.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bűnszervezet próbálta meg kijátszani az ekáert, de az adóhatóság lebuktatta az elkövetőket - közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV). A szervezet tagjai több mint háromszázhúszmillió forint áfát csaltak el, ám a bizonyítékok folyamatos kiértékelésével ez az összeg várhatóan tovább emelkedik majd.

Négy elkövetőt már előzetes letartóztatásba helyeztek
Az ügyben a NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói az ország négy megyéjében, több mint húsz helyszínen tartottak ellenőrzést. A bűnszövetség irányítójánál négy és félmillió forint készpénzt foglaltak le, valamint tizenegy bankszámlát zároltak. Továbbá az akció napján Győrnél 24 tonna cukorszállítmányra bukkantak. A pénzügyi nyomozók eddig nyolc gyanúsítottat hallgattak ki. Közülük négyen bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt előzetes letartóztatásba kerültek.

A NAV szerint az adócsalók megközelítőleg háromszázötven kamion élelmiszert, főként cukrot, tejet és étolajat hoztak be az országba. A bűnszövetség irányítójához köthető cégek Lengyelországból, Szlovákiából és Romániából szerezték be az élelmiszeripari termékeket és Magyarországon működő gazdasági társaságokon keresztül - az áfa megfizetése nélkül - hozták forgalomba azokat. Az így elért alacsony árral a jogkövető piaci riválisok nem tudtak versenyezni. A szervezet vevői elsősorban belföldi nagykereskedők és ipari cukorfelhasználók voltak.
  
Az adóhatóság szerint az ekáer bevezetése után a bűnszövetség olyan cégeket szerzett meg, amelyek biztosítéknyújtástól- és köztartozástól mentes adózok adatbázisában szerepeltek. A csalók e cégeket időszakonként cserélgetve próbálták meg kijátszani a rendszert. A társaságok vagy minimális belföldi értékesítést vallottak be, vagy fiktív adatokat szerepeltettek bevallásukban, vagy egyáltalán nem vallották be az adót.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?