Jövőre érkezhetnek az életmentő százmilliárdok az agráriumba

agrarszektor.hu
Hamarosan új pályázat jelenik meg, amellyel 50 milliárd vissza nem térítendő és 50 milliárd visszatérítendő támogatás érkezik az élelmiszeriparai vállalkozásokhoz. Melyek a jelenlegi kilátások az élelmiszeriparban, és mennyiben változtat ezen az új támogatási konstrukció?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari igazgatója az Agrárszektor Konferencia 2016 című rendezvényen elmondta, hogy még idén megjelenik a pályázatot egy új támogatási konstrukcióra. Kéthónapos elbírálási ciklusok lesznek, egészen a források kimerülésig, és az év első hónapjaiban már lehet pályázni.

Összesen 100 milliárdos keretről van szó, amelyből 50 milliárd vissza nem térítendő, 50 milliárd pedig visszatérítendő támogatás.

Kifejezetten a közepes méretű vállalkozásoknak szól majd ez a lehetőség, regionális támogatási intenzitású lesz, ami azt jelenti, hogy közép-magyarországi vállalkozás nem részesülhet a támogatásból.

Balról jobbra: Éder Tamás, a Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatok igazgatója, Széll István, az Eximbank igazgatóhelyettese, Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatóság elnöke és Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari igazgatója

Mit várhat az élelmiszerágazat az új támogatástól?

Keleti úgy gondolja, hogy a támogatás eredménye látható lesz a növekedési statisztikákban. Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatóság elnöke szerint két év alatt nem történik látványos változás, az agrárium szezonalitása miatt.

Aki nem valósítja meg a beruházásokat jövő nyár elejéig, egy évet veszít, így az új támogatás eredménye még nem lesz látható a statisztikákban 2018-ig, hosszabb távon viszont biztosan meglesz az eredménye

- véli az elnök, aki családi cég vezetőjeként szeretne élni az új támogatási lehetőséggel, és még 2017-ben elkezdeni egy beruházást.

Éder Tamás, a Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatok igazgatója szerint a 100 milliárd forint beruházásokban és fejlesztésekben ennek az összegnek többszörösét hozza majd. Úgy látja, hogy a nagyvállalatoknál sokszor azért van szükség 150-250 emberre, mert elavult technológiával dolgoznak, ahogy mondta: vödörrel viszik azt, amit más slaggal. Tehát nem vagy alig fejlődnek, mégis ezek a cégek adják a magyar élelmiszeripar teljesítményének a felét. Épp ezért úgy véli, hogy főleg a kis- és közepes méretű üzemeknél lesz látványos eredmény, illetve bizonyos szegmensek feléledését reméli az új támogatási konstrukciótól.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői mind egyetértettek abban, hogy jövő év végére már folyósítják a vállalatoknak a támogatást, hiszen a 2018-as országgyűlési választások előtt nem sokkal ennek kiemelt jelentősége van.

 

Mi a helyzet az áfacsalásokkal?

Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető jogásza arról beszélt, hogy az élelmiszerágazatban milyen intézkedéseket vezettek be az utóbbi években az áfacsalások visszaszorítása érdekében.
• A 2012-ben bevezetett mezőgazdasági szektorban érvényes fordított adózás már korlátos, hiszen csak 2018. december 31-ig marad fenn. Ez egyes mezőgazdasági szegmensekben, így a gabonapiacon érvényes, és a tapasztalatok szerint a szabályozás bevezetése jelentősen hozzájárult a piac tisztulásához.
• Egy egészen új változás az őstermelők nyilvántartásával kapcsolatban, hogy a nyilvántartás egyes adatai bárki számára ingyen elérhetőek 2016. szeptember 1-től. Ezáltal a fogyasztó meggyőződhet arról, hogy az adott őstermelő rendelkezik-e érvényes igazolvánnyal, esetleg eltiltás alatt áll-e, illetve hogy az értékesíteni kívánt terméket ténylegesen az őstermelő termelhette-e.

Új kitörési pontok az agrárexportban

Az élelmiszeriparban 2012-től dinamikus bővülés indult a hitelállomány és a hitelkihelyezések terén, illetve a garanciabiztosító állományban is. A mezőgazdasági termelésbe és a feldolgozóiparba az elmúlt 3 évben mintegy 200 milliárd forint folyósítás történt - mondta Széll István, az Eximbank igazgatóhelyettese, aki hozzátette, hogy az Eximbank idén várhatóan túl fogja szárnyalni a 2015-ös állományadatokat. Úgy látja, hogy a belföldi és nemzetközi alapok, amelyekhez a bank csatlakozott, bővülő eszközrendszert jelentenek a növekedés finanszírozásához. Ez főleg azoknak a cégeknek érdekes, akik kellően érettek arra, hogy kilépjenek az exportpiacra. Nemcsak mezőgazdasági termékek finanszírozására van lehetőség, hanem a magyar tudás, szellemi tőke exportjára is például tanulmányok készítésével, ami szintén kiugrási lehetőséget jelent a hazai vállalatoknak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?