Kaptárgyújtogatás Brüsszelben - Tüntetések a hamis kínai méz ellen

agrarszektor.hu
A jelentős méreteket öltött mézhamisítás elleni tiltakozott 400 magyar méhész Budapesten, de Brüsszelben is tüntettek az európai termelők, akik kaptárokat gyújtogattak az Európai Bizottság székháza előtt. A demonstrációk addig folytatódnak, amíg nem érnek el eredményt a hamisítás visszaszorításában és a fogyasztók jobb tájékoztatásában. A hazai termelők szerint a Kínából származó méz hamisított, mégis a magyar mézekhez (is) keverik, miközben a címkézésen a pontos származást nem kell feltüntetni. A CBA máris kivonta üzleteiből a kínai hányadot tartalmazó mézeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Demonstrációt tartottak ma Budapesten a hazai méhészek, amellyel az európai termelők tüntetését is támogatták a mézhamisítás elleni küzdelemben - közölte az MTI-vel Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. Tiltakozó akciójukat addig folytatják, amíg eredményt nem érnek el a fogyasztók megfelelő tájékoztatásában és a mézhamisítás visszaszorításában.

Lesújtó eredményű brémai vizsgálatok

Az OMME minden évben vizsgáltatja a hazai üzletekben kapható mézeket. Az idén a brémai akkreditált laboratórium vizsgálata kimutatta, hogy a beküldött keverék mézminták 40 százaléka ipari méz volt, a többi 60 százalék pedig igen gyenge minőségű, de valamennyi keverék méz előállításához kínai eredetű mézet használtak fel.

Nem adjuk a kíváló magyar mézet!

A Kínából származó méz viszont hamisított, mert a termék kritériumainak nem felel meg - hangoztatta Cserényi Péter, az OMME szakmai elnökhelyettese. Ezért a szervezet arra szólítja fel tagjait, hogy ne adják a gyenge minőséget eredményező keveréshez a magyar mézet. A keveréssel nemcsak a fogyasztókat tévesztik meg, hanem a magyar és az uniós méztermelőket szorítják ki a piacról, rontják exportlehetőségeiket.

Égő kaptárak a bizottság székházánál
Kaptárokat gyújtottak fel az Európai Bizottság épülete előtt a Brüsszelben ma tüntető méhészek. Az MTI szerint körülbelül százan - köztük magyar, horvátországi, romániai és szlovákiai méhészek - tüntettek a hamisított kínai mézek behozatala ellen. A demonstrálók szerint hetente 100 kamion kínai méz érkezik az EU-ba, még sincs feltüntetve a boltokba kerülő üvegeken a konkrét származási hely. Korábban a hamis kínai méz évekig ki is volt tiltva az unióból, mert szigorúan tiltott antibiotikumot tartalmazott - áll a tiltakozók petíciójában.

Félretájékoztatják a fogyasztókat

A hazai méhészek szeretnék elérni, hogy a mézterméken a fogyasztók megfelelő tájékoztatást kapjanak. Ma ugyanis a méz címkéjén származási helyként nem tüntetik fel az áru pontos eredetét, ehelyett az EU-ból, illetve az EU-n kívülről való származás szövege szerepel. Emellett hiányzik a fogyasztók tájékoztatásából a beltartalom százalékos arányú feltüntetése is.

A CBA máris lépett

A CBA máris kivonta üzlethálózatából azokat a mézeket, amelyek kínai hányadot is tartalmaznak, a jövőben pedig ilyen termékeket nem forgalmaznak - jelentette be Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója. Az üzletlánc rendszeresen vizsgáltatja az általuk forgalmazott termékeket, köztük a mézet is. A magyar piacon lévő ipari méz sütésre alkalmas, de nem asztali termék - tette hozzá az igazgató.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02