Ki tudja, mit kevernek a magyar mézhez? - Tüntetnek a méhészek

agrarszektor.hu
Magyar méhészek kezdeményezésére nemzetközi tüntetést tartanak október 30-án az uniós méhészek Brüsszelben. A demonstrációval azt szeretnék elérni, hogy az unió szigorúbban ellenőrizze a Kínából érkező importmézet. A szervezők úgy vélik, e mézek nagyobb hányada ipari hamisítvány, amely komoly versenyhátrányt okoz az uniós méhészeknek. Eközben nemcsak Brüsszelben, hanem Budapesten is tiltakoznának a hazai méhészek. Szerintük ugyanis egyes vállalatok távol-keleti mézekkel kevernék össze a magyar akácmézet, ezzel pedig könnyen veszélybe sodorhatják a hazai termelők versenyképességét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Brüsszelben kezdeményeznek demonstrációt a magyar méhészek, mert szerintük az unió nem ellenőrzi elég szigorúan a kínai importmézeket. Takács Ferenc, a tüntetést szervező Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület tagja szerint laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy a Kínából érkező olcsó méz nagy része ipari hamisítvány. Ez a hamis méz az egészségre ugyan nem ártalmas, de a fogyasztók megtévesztésével rontja a minőségi, valódi méz előállítóinak piaci pozícióit és veszélyezteti a méhészek megélhetését.

A demonstráción követelik majd a kínai importméz mintáinak azonnali, minden összetevőre kiterjedő laboratóriumi vizsgálatát. A jelenlegi gyakorlat szerint a kötelező laborvizsgálatok csupán a minták néhány paraméterére terjednek ki, szélesebb körű elemzéssel viszont a hamis tételek könnyen lelepleződnének - közölte az MTI-vel Takács Ferenc. 

Évente 15-20 ezer tonna mézet exportálunk
Hazánkban a méhészeti ágazat 15 ezer családnak ad megélhetést. Évente 15-20 ezer tonna magyar mézet exportálunk, ennek nagyobb hányadát az unió tagországaiba, az exportból származó bevételek pedig éves szinten a 70 millió eurót is elérik.

A méhészek az importmézre vonatkozó jelölési szabályok pontosítását is követelik. Jelenleg ugyanis az unió nem teszi kötelezővé egyes tételeken a pontos eredet feltüntetését, így a fogyasztókat könnyű megtéveszteni.

Hasonló követelésekkel már 2004-ben is demonstráltak méhészek Brüsszelben - emlékeztetett Takács Ferenc. Az akkori megmozdulás ugyan eredménytelennek bizonyult, a mostani demonstráció viszont sikeres lehet. Ma már ugyanis pontosabban lehet elemezni a méz összetevőit, így a jogszabályi szigorítást a gyakorlatban is érvényesíthető.


MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A tüntetést az Európai Bizottság brüsszeli székházánál tartják meg október 30-án. A demonstrációhoz a magyarok mellett eddig a román és szlovák méhészek is csatlakoztak.

Eközben a magyar méhészek itthon is tiltakoznának. Mészáros János, a kaposvári Zselici méhész egyesület elnöke és a megmozdulás egyik szervezője szerint egyes cégek nagy mennyiségű távol-keleti mézhez magyar akácmézet akarnak keverni. Az így kapott termékekhez jóval olcsóbban lehetne hozzájutni, mint a hazai mézekhez.

A kevert mézeket még az idén forgalomba hoznák, ezzel pedig komoly versenyhátrányt okoznának a magyar termelőknek. A hazai figyelemfelkeltő akciót szintén október végén tartanák a fővárosban és környékén.

Idén több méz juthat a boltokba
A rendkívül száraz nyár ellenére a tavalyinál mintegy ezer tonnával több az idei méztermés Magyarországon. Így megközelítőleg 20 ezer tonnával zárták az évet a méztermelők. Bár a napraforgó- és a vegyes virágméz mennyisége csökkent, akácmézből több kerülhet a boltok polcaira.

Mészáros János szerint a vásárlókat könnyű megtéveszteni, ugyanis nem mindenki olvassa el a csomagoláson a méz származási helyét. Egyes termékeket uniós és nem uniós méz keverékeként forgalmaznak, de ez jogilag nem kifogásolható. A magyar méhészek értékesítési lehetőségei viszont jelentősen csökkenthetnek ettől.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02